Nieuwe verdachte opgepakt voor schietpartij Utrecht
Mensen leggen bloemen neer op de plaats van de aanslag. Foto: AP
De politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden voor de schietpartij in Utrecht. Het is een 40-jarige man uit Utrecht. Twee mannen van 23 en 27 jaar die eerder werden aangehouden, zijn vrijgelaten. Er is niet vastgesteld dat ze betrokken zijn, meldt het Openbaar Ministerie in Nederland.

De Dienst Speciale Interventies hield de 40-jarige man dinsdag in de middag aan bij een woning in Utrecht. Volgens het Openbaar Ministerie wordt de 40-jarige man verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. Zijn rol wordt verder onderzocht. De schietpartij kostte aan drie mensen het leven en er vielen meerdere gewonden.

Ook de 37-jarige hoofdverdachte, Gökmen Tanis, zit nog vast. Tanis verschijnt uiterlijk vrijdagochtend voor de onderzoeksrechter. Het precieze tijdstip is nog niet bekend. Bij de onderzoeksrechter zal de procureur voor maximaal twee weken de aanhouding vorderen, wat in Nederland ‘bewaring’ heet.

De onderzoeksrechter toetst of de arrestatie volgens de regels is gebeurd en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in ‘bewaring’ te houden. Ook kijkt deze rechter naar de zogeheten gronden voor de aanhouding. Dat kan bijvoorbeeld vluchtgevaar en gevaar voor herhaling zijn.

Na die periode van maximaal twee weken wordt Tanis voor het eerst aan de zogeheten raadkamer voorgeleid. Daarin zetelen drie rechters. Deze zitting is niet openbaar. Het OM zal die raadkamer om verlenging van het voorarrest vragen, in het geval van Gökmen Tanis de maximale negentig dagen.

Na het verstrijken van die termijn vindt de eerste openbare zitting plaats. In grote zaken is het onderzoek op dat moment doorgaans nog in volle gang. Daarom kan op zo’n zitting nog geen inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden. Het OM geeft een toelichting op de stand van het onderzoek. Bij voldoende verdenking en aanwezigheid van gronden zal de rechtbank de voorlopige hechtenis verlengen met maximaal drie maanden.