Ook woensdag nog hinder voor vliegverkeer door acties luchtverkeersleiders
Foto: Photo News

Door acties bij de luchtverkeersleiders was er in de nacht van dinsdag op woensdag geen vliegverkeer mogelijk tussen 1.30 uur en 3.45 uur. Het vliegverkeer ondervindt ook woensdag tot zeker na de middag nog hinder.

De stakingsacties in het verkeersleidingscentrum Canac2 veroorzaakten dinsdag al vertragingen van het vliegverkeer. Luchtverkeersleiders staken of hebben zich ziek gemeld. Skeyes, het vroegere Belgocontrol, heeft volgens woordvoerder Dominique Dehaene een aantal onwettige afwezigheden laten vaststellen onder zij die zich ziek gemeld hadden.

In de nacht van dinsdag op woensdag was tussen half twee en kwart voor vier helemaal geen vliegverkeer mogelijk door de acties. Vooral cargovluchten werden daardoor getroffen.

Er zijn al langer spanningen tussen de directie en de vakbonden van de luchtverkeersleider Skeyes. Het conflict draait om regelingen omtrent loopbaanonderbreking, benoemingen en premies.

Maandag stond er een overleg gepland. Volgens ehaene zijn daar de definitieve voorstellen van de directie besproken. Het ging om voorstellen over loonsverhoging, het verbeteren van de uurroosters en het opnemen van verlof.

Bedoeling was dat de vakbonden die voorstellen deze week aan hun achterban zouden voorleggen, om de uitkomst dan vrijdag te bespreken. 'Maar we stellen vast dat het Gild der luchtverkeersleiders, die niet officieel erkend is als vakbond, toch beslist om vannacht tot actie over te gaan', aldus Dehaene. 

Vrijdag staat een paritair comité gepland. Daar zullen structurele oplossingen aan bod komen, zoals nieuwe aanwervingen en de mogelijkheid tot direct aanwerven voor Canac2. Het eisenpakket van de bonden zal er ook aan bod komen, evenals het belangrijke punt van de minimumdienst.

Overmacht

Begin deze maand hebben de luchtverkeersleiders al eens het werk neergelegd op een minder druk moment. Het ging toen formeel niet om een staking maar om 'overmacht'. Er waren te veel luchtverkeersleiders ziek waardoor de nachtshift niet kon worden verzekerd. De directie van Skeyes probeerde toen om de ziek gemelde werknemers nog te vervangen, maar dat lukte volgens de vakbonden niet tijdig.