Gratis bussen voor bezoekers hyacintenzee in Hallerbos
Foto: idh

Ook dit jaar zullen naar verwachting tienduizenden bezoekers de massa hyacinten in het Hallerbos komen bekijken. Om hen zo vlot mogelijk op hun bestemming te krijgen, trekt de Vlaamse overheid 25.000 euro uit om gratis pendelbussen te laten rijden.

De extra bussen rijden de drie weekends vanaf 13-14 april. De bus, die tussen het station van Halle en het bos pendelt, rijdt ook uit op paasmaandag 22 april en op 1 mei.

‘Voor wie niet te voet of met de fiets komt, is de bus de beste manier om zo dicht mogelijk bij het bos te komen. Voor het autoverkeer zal dit veel moeilijker zijn, aangezien de Vlasmarktdreef opnieuw afgesloten wordt’, aldus Filip Hubin, woordvoerder van het Agentschap Natuur en Bos.

Om de toevloed van mensen in goede banen te leiden, wil het agentschap dit jaar een 40-tal vrijwilligers inzetten. ‘Naast het informeren van bezoekers moeten zij deze ook sensibiliseren om op het pad te blijven. Het gebeurt nog af en toe dat mensen menen te midden van de bloemen te kunnen picknicken of foto’s nemen terwijl ze de bloemen vertrappelen’, aldus Hubin. Er hebben zich wel nog maar 12 vrijwilligers gemeld, klinkt het.

De bloeiperiode van de hyacinten start in regel half april en duurt drie weken. ‘Deze periodes zijn echter sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Als vanaf nu de zon gaat schijnen, zal de start wellicht vroeger zijn en wanneer het tijdens de bloeiperiode slecht weer is zoals vorig jaar, duurt deze ook veel korter’, aldus Hubin.