Ayeled Shaked, de Israëlische minister van Justitie, heeft een wel heel ongewone campagnevideo de wereld ingestuurd. In het kort zwart-witfilmpje maakt de politica reclame voor het fictieve parfum met de naam ‘Facism’.

Terwijl ze zichzelf met het parfum besprenkelt, fluistert ze in het Hebreeuws haar politieke speerpunten. ‘Juridische hervormingen, het Hooggerechtshof inperken’, klinkt het tegen de achtergrond van zachte pianomuziek. De reclame eindigt met de minister die recht in de camera kijkt en zegt: ‘voor mij ruikt het naar democratie’.

Met het satirisch filmpje wil Shaked haar critici op de korrel nemen. Die beschuldigden haar in het verleden al van fascisme omwille van haar pogingen om het Israëlisch gerecht te hervormen. De manier waarop justitie in Israël is georganiseerd, vormt namelijk een obstakel voor haar rechtse politieke agenda.

Zo ondernam de extreemrechtse partij ‘Nieuw Rechts’, waarvan Shaked medeoprichter is, al pogingen om mensenrechtenorganisaties te onderdrukken. Daarnaast beperkte ze de macht van Israëlische rechtbanken om soldaten te berechten die van misbruik werden beschuldigd. De partij verwerpt ook het idee van een tweestaten-oplossing en zou het liefst een groot deel van de Westelijke Jordaanoever ingelijfd zien.

Hooggerechtshof

Online wordt de video met gemengde reacties onthaald. Sommigen nemen de boodschap letterlijk. Anderen vinden de ironisch bedoelde reclamespot dan weer pijnlijk realistisch en verwijzen naar het autoritaire beleid dat Shaked geleidelijk aan probeert door te voeren.

In 2017 slaagde Shaked erin om drie conservatie rechters aan te stellen bij het Hooggerechtshof. Een belangrijke stap in het terugdringen van het verzet tegen haar politieke beslissingen. Maar het rechtsorgaan, dat uit 15 rechters bestaat, blijft alsnog een plaats voor conflict tussen de rechter- en linkervleugel van het land.