Nederlands parlement stelt debat over schietpartij Utrecht uit tot na verkiezingen
Mensen leggen bloemen neer bij de plaats van de schietpartij van maandag. Foto: REUTERS

De Nederlandse Kamer van Volksvertegenwoordigers zal dinsdag niet debatteren met premier Mark Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus over de dodelijke schietpartij van maandag in Utrecht. De rechts-populistische PVV-leider Geert Wilders had daarom gevraagd.

Alleen de partij Forum voor Democratie (FVD) steunde de vraag om de zaak nog voor de provinciale verkiezingen van woensdag te behandelen. Alle andere partijen willen ook een debat, maar pas als er meer informatie over de gebeurtenissen is. Momenteel is er nog geen uitsluitsel over het motief van de dader.

De kwestie kwam dinsdag ook al uitgebreid aan bod in het wekelijkse vragenuur van de Kamer. FVD-voorman Thierry Baudet steunde het verzoek van Wilders.

Vrijlating

Wilders heeft een motie van wantrouwen aangekondigd tegen Grapperhaus, omdat hij hem verantwoordelijk houdt voor de vrijlating van de verdachte van de schietpartij. Die kwam, ondanks een fors strafblad, onlangs op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie verzette zich daar niet tegen.

Bloemen

Op het 24 Oktoberplein in Utrecht legden dinsdagmiddag veel mensen bloemen als blijk van medeleven aan de slachtoffers. Ook de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en premier Mark Rutte kwamen ter plaatse. In de tweede Kamer werd een moment stilte gehouden.