Paus weigert ontslag in opspraak geraakte Franse kardinaal
Kardinaal Barbarin (rechts) bij paus Franciscus. Foto: AFP

Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon die veroordeeld werd voor het niet melden van kindermisbruik, zegt dat de paus zijn ontslag niet aanvaard heeft.

Kardinaal Philippe Barbarin, een van de hoogste geestelijken in de Franse katholieke kerk, bood zijn ontslag aan bij paus Franciscus nadat hij begin deze maand veroordeeld werd omdat hij kindermisbruik door een priester in zijn bisdom niet gemeld had.

Tientallen scouts hadden de priester in kwestie beschuldigd van seksueel misbruik in de jaren tachtig en negentig. Barbarin was toen nog geen aartsbisschop en werd pas in 2014 werd hij door een van de slachtoffers ingelicht over de zaak, maar nadat hij op de hoogte gebracht was, wachtte Barbarin nog een jaar voor hij de klachten openbaar maakte. Hij zei dat hij overtuigd was dat de priester tot inkeer was gekomen.

Dat kwam hem op een veroordeling van zes maanden voorwaardelijk te staan. Barbarin vond niet dat hem schuld trof en maakte al bekend dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak, maar hij bood wel zijn ontslag aan. Dat is nu echter – ‘vanuit het principe van het vermoeden van onschuld’ – geweigerd door de paus, zegt Barbarin. De kardinaal voegde daar aan toe dat hij een tijd in retraite gaat in het diocees Lyon. Hij laat de lopende zaken over aan vicaris-generaal Yves Baumgarten.