De Wever: 'Wie drugs gebruikt is wel degelijk moreel verantwoordelijk voor geweld'
Foto: BFM

Naar aanleiding van nog maar eens een explosie in Antwerpen-Noord, nemen politie, parket en de stad Antwerpen extra maatregelen om het geweld aan te pakken. Er komen systematische identiteitscontroles en extra politiepatrouilles en het cameratoezicht wordt uitgebreid. Burgemeester De Wever waarschuwt ook jongeren.

Onderzoek van de incidenten van de voorbije weken in de Biekorfstraat en omgeving – buurtonderzoek, sporenonderzoek, telefonieonderzoek … – leverden nog niet veel op. Er kwamen wel links met het drugsmilieu naar boven, maar omdat de slachtoffers niet geneigd zijn om mee te werken aan het onderzoek (uit angst voor represailles maar ook uit angst om zichzelf als verdachte bekend te maken) boekten de speurders niet de gewenste resultaten, klinkt het in een mededeling van het Antwerpse parket.

Na overleg tussen de procureur-generaal, de procureur des konings, de Antwerpse politie en burgemeester Bart De Wever is besloten om extra maatregelen te nemen: systematische identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en een uitgebreid cameratoezicht. Het gaat om tijdelijke maatregelen, die van kracht blijven ‘zo lang het nodig is om het veiligheidsgevoel van de Antwerpenaren in de buurt te versterken en om criminelen te ontraden om geweldsdaden te plegen’.

'Yogasnuivers'

Volgens Burgemeester Bart De Wever zijn de gebeurtenissen in Antwerpen-Noord een waarschuwing voor jongeren: ‘De weg van de criminaliteit eindigt in het beste geval in de gevangenis. In het andere geval eindigt het in geweld. Wie kiest voor de criminaliteit, zorgt ervoor dat het leven van al wie hem lief is, kapotgemaakt wordt. Wie kiest voor de criminaliteit, kiest ervoor dat zijn familie moet onderduiken uit schrik voor rivaliserende bendes.’

Het is ook een ‘wake-up call’ voor drugsgebruikers, aldus De Wever: ‘Wie drugs gebruikt, is wel degelijk mee moreel verantwoordelijk voor criminaliteit en geweld. Ik erger mij rot aan de "yogasnuivers" die er blijkbaar geen enkele moeite mee hebben dat ze een criminele keten in gang houden.' Die term haalde de burgemeester in Nederland. Hij doelt op twintigers en dertigers die erg gezond leven met yoga, smoothies, fitness etc. maar er geen problemen mee hebben om in het weekend uit te gaan op drugs.

Stroomplan

De Wever vreest dat het fenomeen niet snel zal verdwijnen. ‘Daarom is het belangrijk dat bestuurders en politici oor hebben naar het advies van gerechtelijke- en veiligheidsdiensten. Wie beweert dat er een eenvoudige oplossing voor dit probleem is, los van het brede arsenaal aan middelen dat ingezet is om de drugscriminaliteit in zijn geheel aan te pakken, maakt de mensen iets wijs. Ik zal daar niet aan meedoen. Ik heb vertrouwen in het parket en de politie.’

Op Radio 1 wees De Wever er op dat er de voorbije jaren al heel wat inspanningen geleverd zijn en dat die - ondanks de gebeurtenissen van de voorbije weken - ook al heel wat resultaten opgeleverd hebben. 'Het Stroomplan is uitgerold en werkt', aldus De Wever, die verzekerde dat de strijd tegen de drugscriminaliteit verder opgevoerd zal worden. Ook hier herhaalde hij zijn vingerwijzing aan de drugsgebruikers, die door hun gedrag een crimineel systeem in stand houden.  

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig