Grondwetsherziening: Michel staat op vetorecht regering
Foto: BELGA

Premier Charles Michel (MR) vindt dat de regering een grondwetsherziening wel degelijk kan tegenhouden. Daarmee gaat hij in tegen coalitiepartner Open VLD en de groenen.

‘De minderheidsregering in ­lopende zaken kan zich het best bij de lijst van Kamer en Senaat aansluiten’, zegt Open VLD-fractieleider Patrick Dewael vandaag in De Standaard. De Vlaamse liberalen willen, in tegenstelling tot de regeringspartners van de MR, de Grondwet ruim herzien.

Maar premier Charles Michel (MR) verzet zich daartegen. Als Kamer en Senaat het eens raken over een lijst met grondwetsartikelen die herzien mogen worden, is het niet zeker dat de regering zal volgen, zei Michel tegen Siegfried Bracke (N-VA). Dat zei de Kamervoorzitter zelf vanochtend in de bevoegde Kamercommissie.

Kan regering Grondwet op slot houden?

Om de Grondwet te wijzigen, moeten eerst bepaalde artikels opengezet worden, waarna het volgende parlement ze effectief kan aanpassen. Sinds 1985 is dat aan het einde van de legislatuur altijd gebeurd.

Behalve de Kamer moeten volgens de grondwettelijke regels ook de Senaat en de koning (lees: de regering) een lijst opstellen. De gemeenschappelijke artikels vormen zo de definitieve herzieningsverklaring. Op die manier zou de regering de grondwet toch op slot kunnen houden.

Groen en PS vs. CD&V

Naast Open VLD roepen ook Groen en Ecolo de premier op om dat niet te doen. ‘Als de Kamer en de Senaat artikels van de Grondwet willen open stellen voor herziening, moet Charles Michel die lijst aanvaarden’, tweette Kamerlid Kristof Calvo (Groen). PS-Kamerlid Laurette Onkelinx zei dat een blokkering een 'democratische holdup' zou betekenen.

CD&V staat in principe open voor een grondwetsherziening, maar benadrukt wel dat de instemming van de regering nodig is. ‘Er zal minstens met de regering een gemene deler moeten gezocht worden, willen we volgende legislatuur een constituante hebben’, zei hij in de Kamer.

Grondwetsspecialisten zijn het oneens

Grondwetsspecialisten zijn het over de kwestie oneens. Aangezien de regering ontslagnemend is, verschuift de macht voor een stuk naar het parlement, geeft Patricia Popelier (UAntwerpen) aan. ­Stefan Sottiaux (KU Leuven) sluit zich daarbij aan. ‘Als er een parlementaire meerderheid is, kan de regering moeilijk haar veto stellen, zeker in lopende zaken.’

Christian Behrendt (Universiteit Luik) en Toon Moonen (UGent) wijzen erop dat de grondwet de bevoegdheid om een lijst op te stellen expliciet mee aan de regering toewijst. ‘Het is juridisch niet vanzelfsprekend dat het parlement een beslissing aan de regering opdringt’, zegt Moonen.