Natuurpunt telt nu ook doodgereden dassen
Een intact exemplaar Foto: Wim Dirckx

Milieuorganisatie Natuurpunt heeft een meldpunt opgericht voor doodgereden dassen. De das is, na enkele decennia van afwezigheid, opnieuw opgedoken in Vlaams-Brabant. Maar er worden veel dieren overreden.

Natuurpunt vraagt het publiek om gevaarlijke punten te melden via een online meldpunt, zodat de overheid die plekken prioritair kan aanpakken en er dassentunnels kan aanleggen.

De kernpopulaties van de das in Waals-Brabant en Limburg konden de laatste decennia flink groeien. De jonge dieren zwermen steeds verder uit naar andere geschikte locaties, zoals Vlaams-Brabant. In 2013 werd daar een eerste dassenburcht ontdekt, waar de dieren zich opnieuw permanent gevestigd hebben. Intussen telt de provincie tien bewoonde burchten.

Maar de terugkeer van de das in Vlaams-Brabant loopt gevaar door het drukke verkeer en het dichte wegennetwerk. Sinds maart vorig jaar werden al zeven dieren overreden, vier op de E40 ten oosten van Brussel en één op de E314.

Ontsnippering

Om het herstel van de populatie mogelijk te maken, pleit Natuurpunt voor maatregelen. Er moet ingezet worden op ontsnipperingsmaatregelen, gericht op het opnieuw verbinden van bestaande biotopen. Dat kan door wildrasters en het aanleggen van dassentunnels op gevaarlijke punten op de wegen.

Anderhalve week geleden organiseerde Natuurpunt nog het allereerste ‘mollentelweekend’. Elk jaar organiseert het ook een vogeltelweekend.