Omstreden gevangenis wordt vijfsterrenhotel
Het fort, op meer dan een kilometer voor de kust van Montenegro Foto: Getty Images/iStockphoto

Het Mamula-fort voor de kust van Montenegro krijgt een nieuwe bestemming. De voormalige gevangenis wordt omgebouwd tot een vijfsterrenhotel, maar dat schiet bij sommigen in het verkeerde keelgat.

Het fort, dat al sinds de negentiende eeuw op een eiland in de Baai van Kotor staat, werd gebouwd op bevel van de Oostenrijks-Hongaarse generaal Lazar Mamula. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Italiaanse leger het fort als gevangenis. Meer dan 2.000 gevangenen werden er uitgehongerd en gemarteld, 130 van hen overleefden het gevangenschap niet.

Na 1945 bekommerde niemand zich nog om het eiland en geraakte het fort in verval. Tot de toeristische dienst van Montenegro in 2016 besliste om in zee te gaan met de Orascom Group, een internationale bouwonderneming met heel wat hotels in de portefeuille. Het Oost-Europese land hoopt met het miljoenenproject tweehonderd jobs te creëren en de staatskas gevoelig aan te dikken.

Omstreden gevangenis wordt vijfsterrenhotel
Foto: AFP

Protest

Het luxehotel zal 23 kamers tellen, twee zwembaden, een uitgebreid wellnesscentrum en een museum om de geschiedenis van het fort niet verloren te laten gaan. Ook zal er een monument opgericht worden om de slachtoffers te herdenken. Maar voor de lokale bevolking is dit maar een strohalm en toen de plannen uitlekten, brak er een storm van protest uit.

‘Een voormalig concentratiekamp omtoveren tot een luxueus hotel kan echt niet’, zegt Vuk Cvoro aan lokale media. ‘Wij waken met onze organisatie over het erfgoed van Montenegro. Als de bouw doorgaat, zal het een eiland voor de rijken zijn en niet meer voor de bevolking van Montenegro.’

Het bestuur van Orascom is het daar niet mee eens en benadrukt dat de verbouwingen de geschiedenis zullen respecteren. ‘De renovatie van het Mamula-fort zal heel zorgvuldig worden gedaan met respect voor de geschiedenis’, zegt woordvoerster Dragana Becirovic. ‘Het eiland zal ook in de toekomst toegankelijk blijven voor het publiek.’

Als alles volgens plan verloopt, zouden de verbouwingen begin april van start gaan om anderhalf jaar later de eerste gasten te ontvangen in een van de luxueuze vertrekken.