Elon Musk blijft tweeten, tot grote woede van Amerikaanse beurswaakhond
Elon Musk tweette onder andere nog over het aantal wagens dat Tesla zou produceren Foto: AFP

De Amerikaanse beursregulator SEC is verbijsterd dat Elon Musk ongecontroleerd tweets over zijn bedrijf Tesla blijft sturen, ondanks een schikking die dat verbiedt.

Alle Twitterberichten met belangrijke informatie over Tesla eerst laten nalezen. Die afspraak maakte Tesla-topman Elon Musk met de Security and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond, nadat hij getweet had over een mogelijke overname van zijn bedrijf, een bericht dat niet bleek te kloppen. De SEC had hem daarop aangeklaagd, met 40 miljoen dollar aan boetes tot gevolg. In een schikking goedgekeurd door de rechtbank werd ook de Twitterbegrenzing vastgelegd.

Toch volgden er nog tweets, onder andere in februari van dit jaar over het aantal auto’s dat Tesla zou bouwen. Dat aantal moest even later gecorrigeerd worden. De advocaten van Musk moesten toegeven dat de oprichter van Tesla en SpaceX geen enkele van zijn tweets sinds de schikking op voorhand had voorgelegd aan een jurist, zoals afgesproken. Wel is er iemand aangesteld die zijn uitlatingen op sociale media in real-time opvolgt. Musk vindt dat de inperking van zijn Twittergedrag zijn recht op vrije meningsuiting schendt, en dat de schikking hem toelaat zelf te bepalen welke tweets hij zou moeten voorleggen en welke niet.

‘Het is moeilijk de gekwelde analyse van meneer Musk te volgen. Zijn argumenten grenzen aan het belachelijke’, aldus de SEC, die vragen dat Musk veroordeeld wordt voor minachting van de rechtbank. ‘Dit maakt duidelijk dat hij nooit echt van plan was zich aan de schikking te houden.’

Als de rechter meegaat in die redenering, riskeert Musk nieuwe boetes, een strengere begrenzing van zijn gebruik van sociale media, en zelfs een verbod op het leiden van zijn bedrijf.