In tegenstelling tot wat de Utrechtse burgemeester Jan Van Zanen eerder dinsdagochtend tegen de NOS gemeld heeft, zitten de drie verdachten van de schietpartij in Utrecht nog vast. Dat meldt de politie van de Nederlandse stad.

'Wat betreft de drie verdachten die zijn aangehouden in verband met het schietincident aan het #24oktoberplein in #Utrecht: die drie personen zitten nog vast en zijn nog altijd verdachte', zo tweet de politie.

De twee andere verdachten die naast hoofdverdachte Gökmen Tanis worden vastgehouden, zouden twee broers zijn, maar geen familie van Tanis. Dat meldt een verslaggever van de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. De politie zou hen op het spoor gekomen zijn doordat speurhonden aansloegen op een geursignaal van Tanis bij de woning waar zijn vluchtauto stond, zo schrijft de krant.

Draaideurcrimineel

Intussen blijkt steeds duidelijker dat Tanis een verleden als draaideurcrimineel heeft. Zo moest hij twee weken geleden voor drie zaken voorkomen: een fietsdiefstal, een inbraak in een fietsenwinkel en een tussentijdse zitting in een verkrachtingszaak.

Volgens het 47-jarige slachtoffer van de verkrachtingszaak werd hij een paar dagen daarvoor echter vrijgelaten. Hij had zes weken vastgezeten, omdat hij bepaalde voorwaarden had geschonden, stelt zij. Nadat zijn advocaat dat had aangevochten, werd hij alsnog vrijgelaten.

Tegen Algemeen Dagblad zei de vrouw gisteren dat ze doodsbang was dat Tanis haar zou komen opzoeken. In de zomer van 2017 zou hij haar verkracht hebben. ‘Hij is gewoon knettergek, een drugsgebruiker, noem maar op. Ik heb de politie al vaker gewaarschuwd. Hij is geen terrorist, maar een psychopaat’, zei de vrouw. 

Poging doodslag

De lokale nieuwszender RTV Utrecht meldt dan weer dat Tanis eerder ook al in aanraking kwam met het gerecht. Zo werd hij verdacht van poging tot doodslag, een aanklacht waarvoor hij later echter werd vrijgesproken. Wel werd hij veroordeeld voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. In december 2013 zou hij namelijk met een vuurwapen geschoten hebben in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland, dezelfde wijk waar de schietpartij plaatsvond.

Zijn naam zou ook in verband gebracht worden met een reeks kleinere delicten: bedreiging en belediging van een vrouw, bedreiging en belediging van de politie, inbraak, winkeldiefstal, rijden onder invloed en plassen in een politiecel. De feiten vonden plaats tussen 2012 en 2017. Het is onduidelijk of hij daarvoor veroordeeld werd.

Een filmpje van de Nederlandse shockblog GeenStijl, uit de zomer van 2011, leverde Gökmen in de buurt al een bedenkelijke reputatie op. Op de Oudegracht in Utrecht noemde hij een blonde verslaggeefster een ‘mongool’ en een ‘democraat’, omwille van haar kleding.

‘Verwarde sukkel’

Buurtbewoners van de wijk waar Tanis woont, omschrijven hem in De Volkskrant dan ook als ‘een ontspoorde man, een verdwaalde, verwarde sukkel die heroïne rookte’. Volgens sommigen zou hij vaak neerbuigend en intimiderend gedrag vertonen, maar was hij geen terrorist. De buurtbewoners zoeken het motief daarom eerder in de relationele sfeer: een ex-geliefde die aangifte deed van verkrachting.

‘Ik ben met hem opgegroeid in Kanaleneiland’, vertelt een buurtbewoner tegen De Volkskrant. ‘Hij is een van drie broers. Op een gegeven moment is hij de weg kwijtgeraakt. Hij dealde in coke en heroïne, dat soort dingen, en kwam vaak met de politie in aanraking.’

Een andere buurtgenoot noemt Gökmen dan weer 'een verdwaalde jongen met het IQ van een garnaal'. 'Hij staat sinds jaar en dag bekend als iemand die fietsen steelt en winkeldiefstal pleegt. Hij kwam niet in de moskee. De laatste jaren zag ik hem achteruitgaan. Hij kwam in aanraking met harddrugs en ging heroïne roken. Wij wilden niets met hem te maken hebben. God mag weten wat hem bezield heeft. Maar met het geloof heeft dit niets te maken.’