EVP denkt aan schorsing Fidesz, Herman Van Rompuy genoemd als 'wijze'
Viktor Orban. Foto: AFP

De naam van Herman Van Rompuy duikt op als een van de drie ‘wijzen’ die zou toezien op de toestand in Hongarije.

De Europese Volkspartij (EVP) buigt zich morgen in Brussel over het lot van ­‘enfant terrible’ Viktor Orban en zijn Fidesz-partij. Dertien ­zusterpartijen, waaronder de CD&V, stuurden brieven naar het EVP-hoofdkwartier om een stemming af te dwingen over het lot van Fidesz.

Maar voor een uitzetting van de partij van de Hongaarse premier lijkt er geen meerderheid te bestaan binnen de politieke vergadering, waar 260 mensen deel van kunnen uitmaken. Orban, die zelf naar de vergadering komt, heeft de jongste dagen druk getelefoneerd en doet er alles aan om een stemming te vermijden.

Dat laatste zou echter betekenen dat de Hongaarse premier wegkomt met alles wat hem door de EVP-top verweten wordt: de sluiting van de Central European University, zijn affichecampagne tegen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, zijn lastercampagnes aan het adres van de Europese Unie enzovoort. Voor onder meer EVP-voorzitter Joseph Daul, die gisteren op zijn beurt door Orban-gezinde media werd geviseerd, is de maat echt vol.

Als alternatief duikt daarom de piste op van een tijdelijke opschorting van Fidesz’ lidmaatschap – tot na de Europese verkiezingen. Daarnaast zou een comité van drie wijzen of ‘supervisoren’ geïnstalleerd worden die de toestand in Hongarije in die periode zouden monitoren. Drie namen circuleren: de Slovaak Mikulas Dzurinda, voorzitter van het Wilfried Martens-centrum, de voormalige Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel en … Herman Van Rompuy, die een maand geleden nog verklaarde dat er wat hem betreft geen plaats meer is voor Orban binnen de EVP. Op die manier zijn West-, Centraal- en Oost-Europa netjes vertegenwoordigd. Schüssel kent de formule van de drie wijzen goed: ze werd in 2000 gebruikt door de EU tegen Oostenrijk, nadat hij een coalitie gesloten had met het extreemrechtse FPÖ. Pogingen om Van Rompuy gisteravond te contacteren, leverden niets op.

Bronnen benadrukken dat bovengenoemd scenario een van de pistes is die gisteravond circuleerden, dat er ook vandaag en morgen overleg zal zijn op het hoogste niveau tussen de EVP-leiders om een ‘landingspiste’ te vinden, en dat alles nog kan schuiven.