Britse parlementsvoorzitter sluit derde stemming over zelfde Brexit-deal uit
Parlementsvoorzitter John Bercow Foto: AFP

De Britse parlementsvoorzitter John Bercow heeft maandagmiddag besloten dat premier Theresa May niet voor de derde maal hetzelfde echtscheidingsakkoord met de EU mag voorleggen aan het Lagerhuis.

Bercow verwees naar parlementaire regels die teruggaan tot 1604 en erop neerkomen dat de parlementsleden niet gevraagd kan worden om twee of meer keren over dezelfde tekst te stemmen. Vorige week verwierp het Lagerhuis het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie met 391 tegen 242 stemmen.

‘Indien de regering een nieuw voorstel wil presenteren, dat niet hetzelfde of subsantieel hetzelfde is als het vorige, dan is er geen probleem. Maar de regering kan niet hetzelfde of substantieel hetzelfde voorstel presenteren dat vorige week met een verschil van 149 stemmen is verworpen’, zo verklaarde Bercow.

Premier May had vorige week aangekondigd dat ze het echtscheidingsakkoord deze week opnieuw ter stemming zou brengen in het parlement. Indien het alsnog goedgekeurd zou raken, zou May haar Europese ambtgenoten om een kort uitstel van de brexit tot uiterlijk eind juni vragen. Ze zou om een langer uitstel verzoeken indien het akkoord opnieuw weggestemd zou worden in het Lagerhuis.

Het Britse vertrek uit de Europese Unie is vooralsnog voorzien op 29 maart. Op 21 en 22 maart komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijeen om zich over de situatie te beraden.