Een dag na het schietincident in Utrecht begint er informatie naar buiten te komen over de drie slachtoffers. Uit het onderzoek blijkt vooralsnog niet dat er een relatie is tussen hen en hoofdverdachte Gökmen Tanis.

Na een urenlange klopjacht kon de Nederlandse politie Tanis maandagavond aanhouden, voor zijn vermeende betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht maandagochtend. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, en vielen nog eens vijf gewonden, van wie er drie ernstig aan toe zijn.

'Uit het onderzoek is tot nog toe geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers gebleken', meldt de politie van Utrecht dinsdag via Twitter. Er wordt daardoor nog altijd 'ernstig rekening' gehouden met een terroristisch motief, luidt het. De aanleidingen daarvoor zijn een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van de feiten. Ook andere motieven worden niet uitgesloten.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben dinsdag ook officiële informatie over de slachtoffers vrijgegeven. De doden zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. De drie zwaargewonden zijn een 20-jarige Utrechtse, een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein en een 74-jarige man uit De Meern.

Jeugdtrainer

Volgens verschillende Nederlandse media is een van de dodelijke slachtoffers de vader van twee scholieren van een gymnasium in Utrecht. Hij was jeugdtrainer bij de Utrechtse voetbalclub Desto, weet de NOS. Op de website van die club spreekt het bestuur van vreselijk nieuws. 'Hij was sinds lange tijd bij Desto betrokken, waar hij zelf voetbalde, tenniste en daarnaast zijn beide zoons en dochter vol passie trainde', staat in een verklaring.

Het tweede slachtoffer, de 19-jarige vrouw uit Vianen, werkte in een snackbar.

Tram weggehaald

Tot maandagavond laat is de Nederlandse politie beziggeweest met het onderzoek op het 24 Oktoberplein, de plaats van de schietpartij. Rond 23 uur werd dat onderzoek afgerond. De tram werd weggehaald, het plein ging opnieuw open. Ook de flat waar de vermoedelijke dader opgepakt werd, is nog de hele avond onderzocht op sporen.

Verschillende getuigen hadden de schutter, die rond 10.45 uur het vuur opende op een tram, nadien zien wegvluchten in een rode Renault Clio. Vlak voor het schietincident was vlakbij zo'n auto gecarjackt. De politie vond de auto om 12.40 uur in de Tichelaarslaan, ongeveer vier kilometer verderop. Sporenonderzoek leidde vervolgens naar de 37-jarige man, overigens geen onbekende voor justitie.

De bevestiging van zijn arrestatie kwam maandag rond 18.30 uur. Tanis werd gearresteerd in de Oudenoord, in de wijk Pijlsweerd.

Motief?

Bij een van de huiszoekingen werden ook twee andere mannen aangehouden. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid, liet de politie van Utrecht weten.

Over het motief van de schutter doen verschillende theorieën de ronde. De politie sluit voorlopig geen enkele piste uit. Burgemeester Jan van Zanen ging eerst uit van een terreurdaad, volgens sommige getuigen ziep de schutter ‘Allahoe akhbar’.  Maar er doken ook geruchten over motieven uit de relationele sfeer op. Volgens getuigen zou de schutter een vrouw in het bijzonder geviseer hebben.

De vader van Tanis heeft in de Turkse media gereageerd op het nieuws. Tegen het persbureau Demirören zei hij dat zijn zoon uit zijn eerste huwelijk, met wie hij al sinds 2008 geen contact meer heeft, 'ervoor moet boeten als hij de dader is', aldus het Algemeen Dagblad.