Burgemeester Wommelgem wil snelwegparking dicht
De burgemeester van Wommelgem, Frank Gys. Foto: jaa

De burgemeester van Wommelgem wil de snelwegparking op de E313 dicht wegens overlast door sans papiers. Ook zijn collega in Mol klaagt. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil luisteren naar de bezorgdheden.

De burgemeester van Wommelgem, Frank Gys (N-VA) wil de snelwegparking op de E313 afsluiten als de federale overheid geen nieuwe maatregelen neemt tegen de toestroom van mensen zonder papieren. Ook in Mol klagen ze over steeds meer transmigranten, daar op de parking aan de grens met Nederland in Postel.

‘We hadden gehoopt dat dit probleem - zoals beloofd - zou worden aangepakt, maar we zien geen enkele bereidwilligheid’, zeggen ze in Gazet van Antwerpen. 'De federale overheid moet tussenkomen.’

Burgemeester van Wim Caeyers (CD&V) nuanceert wel in een aparte reactie aan De Standaard. 'De noodkreet komt vooral van Wommelgem. De situatie bij ons is niet vergelijkbaar. Onze snelwegparking in Postel ligt ver van het woongebied van Mol. Er is daar geen bewoning en er passeren geen voetgangers. Ik krijg niet zo veel klachten van bewoners. Een sluiting van de parking is bij ons niet aan de orde. Maar we hebben de indruk dat er niet minder migranten naar de parking komen dan enkele maanden geleden, integendeel. Er worden er nog regelmatig opgepakt, op de parking of in de bossen. Het is goed dat er gecoördineerde acties, met de federale politie, zijn. We denken ook aan extra camerabewaking.'

Geen mirakeloplossing 

Bevoegd minister De Crem bevestigt dat de problematiek met transmigranten in 2018 is toegenomen en dat die lijn zich in 2019 doortrekt. Daar kan de nakende Brexit voor iets tussen zitten, klinkt het op zijn kabinet. Veel migranten willen nog voor de Britse exit uit de EU in het Verenigd Koninkrijk geraken.

De problematiek is in elk geval een prioriteit voor De Crem, klinkt het. ‘We zijn er absoluut mee bezig, maar een mirakeloplossing bestaat niet. Dit vraagt een geïntegreerde aanpak, met acties op lokaal, provinciaal, Vlaams en federaal niveau.’ De Crem gaat nu wel de burgemeesters van Wommelgem en Mol contacteren om te luisteren naar hun bezorgdheden. Caeyers en Gys zelf hebben nog niet bij de minister aangeklopt.

Verder plant de minister nog werkbezoeken aan verschillende snelwegparkings en wordt regelmatig overlegd met de federale politietop, de veiligheidsdiensten en de lokale en provinciale besturen. Het kabinet-De Crem wijst er ook op dat er al een hele reeks maatregelen is genomen. Het gaat onder meer om de versterking van de steun van de federale politie en een Belgische verbindingsofficier die vanuit Londen moet waken over de gegevensuitwisseling inzake veiligheid tussen het Verenigd Koninkrijk en België.