Nederlanders kiezen voor symbolische staking tegen verhoging pensioenleeftijd
Het personeel van de Nederlandse spoorwegen legde 66 minuten lang het werk neer. Foto: EPA

66 minuten. Zolang duren de acties van Nederlandse actievoerders tegen de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar.

Zo besloot het personeel van de Nederlandse Spoorwegen (NS) de dienstregeling van maandag pas na 07.06 uur op te starten in plaats van om 6 uur. Voor die tijd reden geen treinen, het nachtnet uitgezonderd. Ook trams, bussen en metro’s reden een tijd niet.

Ook in andere sectoren zijn er acties. Zo legt het personeel aan de incheckbalies van Schiphol het werk neer tussen 12.30 en 13.36 uur.

De hulpdiensten zetten de ochtendspits op de weg naar hun hand. Een groep ziekenwagens en politieagenten reed bewust tegen 66 kilometer per uur naar Den Haag, waar ze gaan betogen.

De vakbonden voeren actie tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Al in 2012 besliste de regering die op te trekken naar 67 jaar, terwijl dat nu 66 jaar is. De onderhandelingen over de uitvoering van het besluit zijn vorig jaar gestrand, waarop de regering van de liberale premier Mark Rutte besliste om zonder medewerking van de vakbonden een eigen regeling uit te werken. Het is daartegen dat die vandaag in opstand komen.