Aantal langdurig zieken op recordniveau
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Foto: BELGA

Ons land telt meer dan 415.000 langdurig zieken, een record. In de eerste helft van 2018 steeg het aantal zieken ook weer sneller dan voordien, ondanks de maatregelen van de regering.

Dat blijkt uit cijfers die Het Laatste Nieuws opvroeg bij het Riziv. Eind juni 2018 telde ons land 415.000 mensen die langer dan één jaar ziek thuiszitten. Dat zijn er 71.000 méér dan bij het begin van deze legislatuur, eind 2014. Steeds meer werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden blijken te kampen met depressie, burn-out, een chronische ziekte of invaliditeit.

Voor de regering-Michel was de activatie van langdurig zieken nochtans een speerpunt van haar beleid. Haar strikte aanpak leek te werken, want zowel in 2016 als in 2017 vertraagde de groei. Maar begin vorig jaar was er opnieuw een versnelling.

Vergrijzing

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is de nieuwe versnelling in de cijfers vooral te wijten aan de vergrijzing. Verder wijst ze er in de krant op dat ze ook stimulerende maatregelen heeft genomen.

Zo heeft ze het naar eigen zeggen aantrekkelijker gemaakt voor langdurig zieken om na hun afwezigheid eerst deeltijds aan de slag te gaan. Mensen die dat doen, houden sinds juli 2018 netto meer over dan voorheen. ‘Helaas maken nog veel te weinig mensen gebruik van die stimulans.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in