‘Duidelijke gelijkenissen’ tussen data in zwarte dozen gecrashte Boeings Ethiopian Air en Lion Air
Nabestaanden rouwen tijdens een eredienst voor de slachtoffers, zondag in Addis Abeba. Foto: AFP

De data van de zwarte dozen uit de crash van een Boeing 737 Max van Ethiopian Airlines en van Lion Air vertonen ‘duidelijke gelijkenissen’. Dat heeft de Ethiopische minister van Verkeer, Dagmawit Moges, zondag op een persconferentie gezegd.

‘Tijdens het onderzoek van de parameters van de flight data recorder (FDR) zijn er duidelijke gelijkenissen genoteerd tussen vlucht 302 van Ethiopian Airlines en vlucht 610 van Lion Air’, zei de bewindsvrouw. Een voorlopig onderzoeksrapport zal binnen de dertig dagen in de openbaarheid komen.

Bij de crash van een Boeing 737 Max nabij Addis Abeba kwamen zondag 157 mensen om, bij het neerstorten van eenzelfde toestel in oktober in Indonesië 189 mensen.

Het Franse Bureau voor Onderzoek en Analyse (BEA) heeft gezegd dat het uitlezen van de data uit beide vluchtrecorders, de FDR en de CVV, van de Boeing van Ethiopian Airlines met ‘succes’ is afgerond. De data zijn ter beschikking gesteld van de Ethiopische overheid.

Aan de grond

Addis Abeba heeft zelf niet de middelen om zo een onderzoek te voeren en heeft de zwarte dozen donderdag naar het BEA in Frankrijk gestuurd.

Inmiddels blijft de Boeing 737 Max in zeer veel landen, waaronder ook de VS, aan de grond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig