‘Belgische’ Boeings zijn weer allemaal in Brussel
Tui fly belgium heeft vier vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8. Foto: AP

De Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly Belgium heeft vrijdag twee van haar Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen overgevlogen naar Brussel. De toestellen vlogen zonder passagiers naar hun thuisbasis.

Dergelijke vluchten zijn toegelaten, ook onder het Europese vliegverbod, zegt TUI-woordvoerder Piet Demeyere.

TUI fly Belgium heeft vier MAX 8-vliegtuigen in de vloot. Twee ervan stonden al op Brussels Airport toen het Europese vliegverbod dinsdagavond van kracht werd. Maar de twee andere moesten worden afgeleid, naar Alicante (Spanje) en Bologna (Italië).

Ferryvlucht

Vrijdag keerden ook die twee vliegtuigen terug naar hun thuisbasis. Het Europese luchtruim is gesloten voor passagiersvluchten met 737 MAX 8-vliegtuigen, maar volgens Demeyere gaat het om een ‘ferryvlucht’, en die zijn wel nog toegestaan.

Dat staat ook expliciet in de beslissing van de Europese luchtvaartautoriteit EASA. ‘Er mag niet met het vliegtuigtype worden gevlogen, uitgezonderd een enkele niet-commerciële ferryvlucht om het toestel te laten terugkeren naar een plaats waar de verwachte corrigerende handelingen kunnen worden uitgevoerd.’

Software

Mogelijk zal constructeur Boeing zijn klanten vragen om aanpassingen te doen aan de software van de MAX-vliegtuigen alvorens ze opnieuw de lucht in mogen. In Brussel is TUI fly beter uitgerust om daar gevolg aan te geven.

De maatschappij vroeg ook toestemming aan de verschillende landen waar de toestellen over vlogen op hun weg naar België.

Crash

Het vliegverbod kwam er na twee crashes in korte tijd met 737 MAX-vliegtuigen. Eind vorig jaar stortte een gloednieuw vliegtuig neer in Indonesië. Vorig weekend was er een dodelijke crash in Ethiopië, waarbij alle inzittenden omkwamen.