Ze tikt. Of zo lijkt het toch. Maar wat is ze nu precies, die ‘biologische klok’ die deze week haar 41ste verjaardag viert? Bestaat ze wel echt? En als dat zo is, horen alleen vrouwen ze dan tikken? Of moeten mannen gewoon beter leren luisteren? Een zoektocht naar zaadcellen, eicellen en onze diepste verlangens.
 

16 maart 1978. In een column in de Amerikaanse krant The Washington Post verschijnt een ophefmakend nieuw begrip: ‘The biological clock.’ Vrouwen voelen een klok tikken, gaat de redenering van columnist Richard Cohen. Een klok die aangeeft dat ze moeder moeten worden. En daardoor kunnen vrouwen niet dezelfde carrières maken als mannen. Ook al mogen ze dat wel. Bij de biologische klok, schrijft Richard Cohen, stopt de bevrijding van de vrouw. Ook al is de klok maar beeldspraak. En tikt hij dus niet echt. Of toch? 41 jaar na de column blijft de biologische klok een veelgebruikt beeld. Een beeld met heel veel impact, bovendien. Ook in het debat over gelijkheid van vrouwen en mannen.

Vragen of opmerkingen

uitgelegd@standaard.be

Credits

Redactie Kaat Schaubroeck Vox pop Lara Braeken Stem Kaat Schaubroeck Audioproductie Brecht Plasschaert Extra montage Lise Bonduelle en Lara Braeken Muziek Brecht Plasschaert Eindredactie Wouter Van Driessche

Over Uitgelegd

De wereld is ingewikkeld. Maar op maandag is er Uitgelegd, uw spiekbriefje voor de week die komt. In deze podcast voorziet Kaat Schaubroeckeen actueel thema van duiding. Ze gaat daarbij geen vraag uit de weg. En geen antwoord ook.