Waarom A. schuldig is aan de dood van Priscilla Sergeant en onbestraft blijft
De begrafenisplechtigheid voor Priscilla Sergeant in augustus 2012. Foto: belga

De Brusselse jeugdrechtbank heeft vrijdag A., één van de minderjarigen die betrokken was bij de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant in 2012, schuldig bevonden aan onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg. Een straf kreeg hij evenwel niet.

De 14-jarige Priscilla Sergeant werd op 20 juli 2012 dood aangetroffen in een veld in Dworp. Een maand later werden 3 verdachten opgepakt:de 46-jarige Johan D.V., de toen 12-jarige J. en de toen 16-jarige A. De drie hadden het meisje urenlang hardhandig gepest en onmenselijk behandeld in de woning van D.V. en hadden nadien het lijk verborgen.

D.V. werd aangehouden en de twee minderjarigen werden door de jeugdrechter geplaatst, A. eerst in Everberg en vervolgens in Mol, en J. in Ruiselede.

Pas in juni 2016 werd het gerechtelijk onderzoek afgesloten, waarna de onderzoeksrechter J. en A. naar de jeugdrechtbank doorverwees.

Johan D.V. kwam in januari 2017 om door zelfdoding, net voor hij naar de correctionele rechtbank zou doorverwezen worden. Hij werd beschouwd als de belangrijkste dader, al was het maar omdat hij niet minderjarig was.

Schuldig maar geen straf

A. is intussen net 24 is geworden. Hij werd vandaag schuldig bevonden aan onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg, opzettelijke slagen en verwondingen en aanranding van de eerbaarheid, maar volgens de jeugdrechtbank was een uithandengeving niet meer mogelijk omdat het parket die niet gevorderd had. De enige andere mogelijke maatregel, een berisping, stond dan weer niet in verhouding tot de feiten en was niet aangepast aan de houding van A. zelf, die nooit enig schuldinzicht had getoond.

Het parket kon de uithandengeving trouwens niet vragen, zo vernam het persbureau Belga in gerechtelijke kringen.  'Daarvoor was een advies van een gerechtspsychiater nodig en die heeft negatief geadviseerd over de uithandengeving. De jongeman was psychisch te beperkt om daarvoor in aanmerking te komen, hij zou absoluut niet op zijn plaats geweest zijn in een volwassen strafrechtelijke context en een veroordeling bekomen voor een correctionele rechtbank zou zeer moeilijk geweest zijn.'

Er is dan voor gekozen om alle mogelijke begeleiding te voorzien die mogelijk was, luidt het verder. 'Die begeleiding heeft helaas geen succes gehad. Maar er is steeds in eer en geweten gevorderd en alle vorderingen die het jeugdrecht toeliet, zijn genomen.'

J. krijgt berisping

De jongen J. is intussen net meerderjarig geworden. Door de jeugdrechtbank werd hij nu schuldig bevonden aan onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg, opzettelijke slagen en verwondingen en aanranding van de eerbaarheid. Maar hij heeft volgens de jeugdrechtbank zoveel jaar na de feiten zijn leven gebeterd onder meer na een verblijf in een jeugdinstelling en in een begeleidingstehuis.

A., de tweede minderjarige verdachte van de dood van Priscilla Sergeant, werd geen enkele maatregel opgelegd.

Vader van Priscilla begrijpt het niet

De vader van Priscilla Sergeant reageert vrijdag met gemengde gevoelens op de vonnissen die de Brusselse jeugdrechtbank heeft uitgesproken. 

'Enerzijds zijn we tevreden dat de jeugdrechtbank geoordeeld heeft dat deze twee jongeren schuldig zijn over hele lijn', zegt meester Pascal Quadflieg, de advocaat van de vader van Priscilla. 'Maar het is voor mijn cliënt zeer moeilijk te begrijpen dat er tegenover de schuld van die twee jongeren geen enkele straf in de klassieke zin van het woord staat. Dat is voor hem ondraaglijk. Hopelijk kan hij dit hoofdstuk van zijn leven nu afsluiten en aan een echt rouwproces beginnen.'