Vogue wil diversiteit vieren, maar slaat toch de bal mis
Foto: vogue
De Amerikaanse editie van modemagazine Vogue pakt voor zijn aprilnummer uit met een bijzonder nummer, waarvoor maar liefst veertien actrices werden opgetrommeld. Maar niet iedereen is enthousiast.

Het dubbele aprilnummer is volledig gewijd aan wereldwijd talent en zet actrices in de kijker met verschillende achtergronden, die internationaal gevierde sterren zijn geworden. Zeven van hen sieren de twee verschillende covers van het magazine.

De bekendste onder hen is de Amerikaanse Scarlett Johansson. Zij poseert op de ene cover naast de Zuid-Koreaanse actrice Doona Bae en de Indische filmster Deepika Padukone. Française Léa Seydoux, die zich een Bond-girl mag noemen, staat dan weer tussen de Chinese Angelababy, de Australische Elizabeth Debicki en de Nigeriaanse Adesua Etomi-Wellington.

Het doel van het nummer is om 'bewustzijn te creëren voor de positieve veranderingen die plaatsvinden in de wereld, inclusief het vervagen van de barrières tussen culturen, landen en roem'. Maar dat Vogue op de ene cover Johansson en op de tweede cover Seydoux centraal plaatst, wordt met kritiek onthaald. 'Gekleurde vrouwen zijn nog steeds niet meer dan een sidekick', klinkt het onder meer.

Naast de actrices op de cover, is er binnenin plaats voor interviews met hun collega’s: Eiza González (Mexico), Bruna Marquezine (Brazilië), Hera Hilmar (IJsland), Alba Rohrwacher (Italië), Vanessa Kirby (Engeland), Golshifteh Farahani (Iran) en Liv Lisa Fries (Duitsland).