Federaal parket eist vijf en tien jaar cel voor drie Syriëstrijders
Hamsa Nmili Foto: rr

Het federaal parket heeft vrijdag gevangenisstraffen van vijf en tien jaar gevorderd tegen drie Belgische Syriëstrijders. Het drietal maakte deel uit van de eerste golf Belgische jihadisten die naar Syrië reisden en bevindt zich nog steeds in dat land.

Eén van hen is Hamsa Nmili, die in november 2018 nog een interview gaf aan VRT-journalist Rudi Vranckx. Nmili was één van de Vilvoordse jongeren die onder invloed van Sharia4Belgium radicaliseerde. In juni 2013 vertrok hij naar Syrië. Daar sloot hij zich aan bij de jihadisten uit Vilvoorde, Brussel en Antwerpen die al in 2012 vertrokken waren.

De man maakte eerst deel uit van Ansar Al-Sharia, een coalitie van jihadistische milities die Aleppo probeerde te veroveren op het leger van Assad, met als doel de sharia er in te voeren. Al snel liep hij echter over naar IS. In september 2017 werd Nmili gevangen genomen door Koerdische strijders, waarna hij in Syrië in de gevangenis belandde.

Het federaal parket vervolgde de man voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en eiste vrijdag vijf jaar cel tegen hem. Ook een tweede beklaagde, Ouhabi Mohssine, riskeert vijf jaar cel.

Tegen de derde IS-strijder eiste het federaal parket tien jaar cel. Het gaat om Azeddine Kbir Bounekoub, die in 2015 tijdens het grote Sharia4Belgium-proces veroordeeld werd tot vijftien jaar cel. De Antwerpse correctionele rechtbank was toen van oordeel dat hij in Syrië de rechterhand van Houssien Elouassaki, de beruchte jihadist uit Vilvoorde die de oorlog niet overleefde.

Het vonnis valt op 12 april.