Een op de drie alleenstaanden kan verwarming amper betalen
Foto: ss

Eén op de drie van alle alleenstaanden heeft moeite om op het einde van de maand de energiefacturen te betalen. Zij zitten in ‘energie-armoede’.

Ze moeten een te groot deel van hun maandelijkse inkomen besteden aan gas- en elektriciteitskosten om nog comfortabel te kunnen leven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer Energiearmoede van de Koning Boudewijnstichting.

Alleenstaanden worden veel harder getroffen dan gezinnen: in het algemeen kampt 21,7 procent van de Belgen met energie-armoede. Dat cijfer blijft stabiel.

Boven op de 26 procent singles die te veel moeten uitgeven aan energie, zijn er nog ruim 6 procent die hun energieverbruik helemaal terugschroeven omdat ze anders de factuur niet kunnen betalen. ‘Dat zijn dan mensen die kaarsen gebruiken voor verlichting of de verwarming meteen afdraaien als de kinderen naar school zijn’, zegt Caroline George van de Koning Boudewijnstichting.

Aangezien het aandeel alleenstaanden en eenoudergezinnen nog zal toenemen, vreest de stichting dat energie-armoede een nog groter probleem zal worden.

‘Het beleid moet zorgen voor een groter aanbod aan sociale woningen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen’, zegt Pascale Taminiaux van de Stichting.