BNP Paribas Fortis gaat 4 op de 10 kantoren sluiten: 2.200 banen verdwijnen
Foto: REUTERS
BNP Paribas Fortis wil tegen eind 2021 zo'n veertig procent van zijn bankkantoren sluiten. Dat heeft de bank vrijdagochtend bekendgemaakt. Zoals verwacht sneuvelen er tegen die datum ook zo'n 2.200 banen. Dat wil het bedrijf 'zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en via plannen voor vrijwillig vertrek realiseren'.

De afbouw komt er omdat klanten steeds vaker digitaal bankieren, via computer, tablet of smartphone, en dus minder vaak hun kantoor binnenstappen. 'We moeten rekening houden met de exponentiële evolutie van digitaal bankieren en bankieren op afstand, terwijl we een sterke fysieke aanwezigheid behouden op de Belgische markt', klinkt het in een persbericht.

BNP Paribas Fortis had begin dit jaar nog 678 kantoren. Tegen eind 2021 zullen er 411 overblijven. Vier op de tien kantoren gaan dus dicht. Er komen in de overblijvende kantoren investeringen in renovatie en herinrichting 'met het oog op de digitale evolutie'.

Het transformatieplan houdt ook in dat tegen eind 2021 ongeveer 2.200 voltijdse banen zullen verdwijnen. De bank benadrukt dat dat zal gebeuren in overleg met de sociale partners. Vrijdagochtend vindt er ook een bijzondere ondernemingsraad plaats.

1,9 miljard euro nettowinst

'De huidige cao-onderhandelingen zouden resulteren in een kader dat noodzakelijk is om de vermindering van het personeelsbestand op een sociaal verantwoorde manier te begeleiden, namelijk zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en via plannen voor vrijwillig vertrek', luidt het.

BNP Paribas Fortis boekte vorig jaar een nettowinst van ruim 1,9 miljard euro, zo maakte ze vrijdag ook bekend. 'De nettowinst hield goed stand in 2018 (+1,8 procent tegenover 2017), ondanks de tragere economische groei, de lage rentevoeten en de spanningen in de internationale handel', stelt ceo Max Jadot. De kredietenportefeuille en de deposito's in de retailpoot namen elk met meer dan 4 procent toe.