Een van de verdachten die zijn opgepakt na de schietpartijen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is een Australiër, dat heeft de Australische premier Scott Morrison bevestigd.

‘We rouwen vandaag als familieleden met Nieuw-Zeeland. We zijn geschokt, we zijn ontzet, we zijn woedend en veroordelen absoluut de aanval die vandaag is gepleegd door een extremistische, rechtse, gewelddadige terrorist’, aldus Morrison, die bevestigt dat een van de verdachten een Australische burger is.

De man zou ook verontrustende beelden online hebben geplaatst van de schietpartij waarbij minstens 49 doden vielen, en nog eens 48 gewonden.

‘We verzoeken dringend om de link niet te delen. We werken eraan om alle beeldmateriaal te laten verwijderen’, riep de politie van Nieuw-Zeeland op. Een extreemrechts manifest is onder dezelfde gebruikersnaam op sociale media geplaatst. Facebook, Twitter en Instagram hebben de accounts van de man offline gehaald.

Politiecommissaris Mike Bush wilde op de persconferentie nog geen details kwijt over de schutter. 'Tot nu toe is één persoon, een man eind de twintig, beschuldigd van moord. Hij zal morgenochtend voor de onderzoeksrechter verschijnen', was het enige wat hij over de dader heeft gezegd. 'Ik weet dat er een naam circuleert in de media, maar het zou ongepast zijn om die nu al te bevestigen', antwoordde hij nog op de vraag van een journalist.

Over de identiteit van de andere verdachten is nog niets bekend.

Het onderzoek is in handen van Nieuw-Zeeland. ‘Onze agentschappen werken nauw samen met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten’, zei Morrison nog. ‘Ze staan klaar om Nieuw-Zeeland te helpen wanneer dat gevraagd wordt.’