Bij een aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn minstens 49 doden gevallen. Een van de verdachten is een Australiër.

Een schutter opende vrijdagmiddag plaatselijke tijd het vuur op de Al Noor-moskee in Dean’s Avenue en een moskee in Linwood Avenue. Overlevenden vertellen hoe hij in het wilde weg begon te schieten. De politie heeft ook bevestigd dat een huisgemaakte bom is gevonden, bevestigd aan een auto die gecrasht is verderop in de stad en sprak later zelfs van meerdere onschadelijk gemaakte bommen die aan auto’s in de buurt van moskeeën waren vastgemaakt.

41 mensen stierven in de Al Noor-moskee, zeven mensen werden gedood in de Linwood-moskee. Eén slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen. Het ziekenhuis in Christchurch behandelt momenteel 48 mensen met schotwonden, onder wie ook heel wat kinderen. Zeker twintig mensen zijn zwaargewond. 'Dit kan enkel beschreven worden als een terroristische aanslag', aldus premier Jacinda Ardern. Volgens Ardern stond geen van de verdachten op een terroristische lijst.

 

De politie heeft het over een zeer goed geplande aanslag. Behalve de schutter, een Australische burger eind de twintig, werden nog drie andere verdachten opgepakt, onder wie een vrouw, bevestigde politiecommissaris Mike Bush op een persconferentie. Van één persoon is niet zeker dat hij betrokken was bij de aanslag, maar omdat hij gewapend was, werd hij toch opgepakt. Er zijn ook verschillende wapens gevonden in de buurt van de moskeeën. Het is nog niet duidelijk hoe de anderen betrokken waren bij de aanslag en hoe de schutter te werk is gegaan. De man verschijnt morgen voor de onderzoeksrechter.

Bush noemt de situatie ‘heel ernstig’ en waarschuwt mensen binnen te blijven en niet naar moskeeën te gaan, nergens in het land. Het dreigingsniveau in heel Nieuw-Zeeland is opgetrokken van laag naar hoog. 'Elke beschikbare agent wordt ingezet om de veiligheid te garanderen', zegt Bush. Er werd vrijdagavond ook een gecontroleerde ontploffing uitgevoerd nabij het grootste treinstation van Auckland, Britomart Transport Centre, maar de achtergelaten tassen waren nooit een gevaar, zei Bush nog op de persconferentie.

Volgens Ardern hebben de daders Nieuw-Zeeland gekozen voor hun gewelddaden omdat het land een voorbeeld is van multiculturalisme, diversiteit en aanvaarding. 'Ik wil een boodschap overbrengen aan diegenen die rechtstreeks zijn getroffen. Voor velen is dit niet de plaats waar ze geboren zijn. Nieuw-Zeeland was voor hen een keuze, een plaats waar ze zelf naartoe gekomen zijn, vaak voor hun veiligheid. Een plaats waar ze hun cultuur en religie veilig konden uitoefenen', aldus de premier op een persconferentie.

'Wij representeren diversiteit en medeleven, een thuis voor diegenen die onze waarden delen, een toevluchtsoord voor diegenen die het nodig hebben. En die waarden kunnen en mogen niet geraakt worden door deze aanslag. Wij zijn een trotse natie met meer dan 200 etniciteiten en 160 talen', aldus Ardern, die eerder sprak over 'een van de donkerste dagen in haar land'.

Lockdown

De stad was na de schietpartijen even in lockdown. In sommige buurten werden inwoners geëvacueerd. Ouders mochten na enkele uren opnieuw hun kinderen ophalen op school, maar alle moskeeën in het land moeten wel de deuren gesloten houden. De bevolking van Christchurch krijgt ook de raad om binnenshuis te blijven. Op het moment van de schietpartij was er een klimaatmars van schoolgaande jongeren in Christchurch. Die maakt deel uit van de wereldwijde actiedag tegen klimaatopwarming, #FridaysForFuture. De deelnemers zijn naar huis gestuurd.

Minstens 49 doden bij aanslag in Nieuw-Zeeland
Foto: AP
Minstens 49 doden bij aanslag in Nieuw-Zeeland
Foto: AP
Minstens 49 doden bij aanslag in Nieuw-Zeeland
Foto: REUTERS
Minstens 49 doden bij aanslag in Nieuw-Zeeland
Foto: AP