Senaat herroept Trumps noodtoestand
De muur tussen San Diego, rechtsboven, en Tijuana, Mexico, linksonder. Foto: ap

De Amerikaanse Senaat heeft een resolutie goedgekeurd die de noodtoestand aan de Mexicaanse grens beëindigt. 12 Republikeinen stemden mee met de Democraten. President Trump zal zijn veto uitspreken.tegen deze resolutie.

59-41. Dat was de uitslag van de stemming in de Amerikaanse Senaat, waarmee een resolutie werd goedgekeurd die president Trump terugfluit.

Eerder stemde ook het Huis van Afgevaardigden voor dezelfde resolutie die de noodtoestand aan de grens met Mexico herroept.

Liefst 12 Republikeinse senatoren stemden vandaag tegen hun president, ook al had Trump gezegd dat een stem voor de resolutie een stem was voor ‘Nancy Pelosi, misdaad en de Open Grenzen Democraten’.

Eén van de 'overlopers' is Mitt Romney. Romney verantwoordde zijn keuze door te stellen dat hij enkel stemde uit respect voor de Grondwet en de machtsverhoudingen tussen de president en het Congres. Als de president op eigen houtje een noodtoestand afkondigt enkel en alleen om buiten de begroting om zijn lievelingsproject te financieren, is het einde zoek, zo luidt de achterliggende redenering.

Trump wou destijds 5,7 miljard dollar voor zijn muur krijgen van het Congres, maar die kreeg hij niet. Door de noodtoestand uit te roepen, kon hij de miljarden uit andere budgetten halen. Die werkwijze is wettelijk, maar zeer omstreden.

De resolutie in de Senaat herroept dus de noodtoestand, maar president Trump heeft al aangekondigd dat hij zijn vetorecht gaat gebruiken. Het zou het eerste veto van zijn presidentschap zijn.

Om een veto van de president onmogelijk te maken, hadden nog meer senatoren de resolutie moeten steunen.

Desalniettemin is de stemming in de Senaat een klap voor de president die moet toekijken hoe zijn project aan de grens met Mexico ook kritiek krijgt van de eigen partij.