Politieke wereld neemt afscheid van kardinaal Danneels
Wouter Beke Foto: Kris Van Exel

Verschillende politieke kopstukken hebben op twitter hun waardering geuit voor de overleden kardinaal Godried Danneels.

Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters was Danneels ‘dertig jaar lang het milde en moderne gezicht van de katholieke kerk”.

‘Met een kerk in volle transformatie, maakte Danneels keuze om oude waarden met nieuwe verantwoordelijkheden voor leken te verzoenen. Als bruggenbouwer stond hij steevast op lijstje papabili’, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

‘Van kleine jongen in Kanegem tot Kardinaal. Dank aan Godfried Danneels om binnen de kerkmuren een progressieve wind te laten waaien’, tweette viceminister-president Hilde Crevits.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem omschrijft Danneels als ‘een man die steeds aandacht had voor overleg en altijd inzette op wederzijds begrip. Een voorbeeld daarvan was zijn inzet voor de Interreligieuze dialoog tussen verschillende geloofsgemeenschappen.

En ook CD&V-minister van justitie, Koen Geens, wuift danneels uit. ‘Kardinaal Danneels was een moderne kerkvader met een gouden pen en een rustige stem. Warme deelneming aan familie en vrienden.’

De reacties komen evenwel niet enkel uit CD&V-hoek.

Als burgemeester van Mechelen heeft Bart Somers (Open VLD) bijvoorbeeld kardinaal Danneels goed gekend. ‘Hij was een zeer minzaam, vriendelijk man’, zegt Somers.

‘Ik heb hem goed gekend want wij hebben elkaar regelmatig ontmoet in het kader van onze beroepsuitoefening. Hij streefde altijd naar een goede samenwerking met de stad, ik heb heel veel respect en waardering voor hem.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig