Toen de neef van Roger Vangheluwe de Brugse bisschop van jarenlang misbruik beschuldigde, kwam ook kardinaal Godfried Danneels in de problemen wegens de rol die hij had gespeeld in de affaire. Dat zal voor altijd een schaduw op zijn erfenis leggen.

Het 42-jarige slachtoffer van Vangheluwe belde op 19 april 2010 naar kinderpsychiater Peter Adriaenssens, toen de voorzitter van de commissie Seksueel Misbruik in een Pastorale Relatie, en getuigde over het misbruik door zijn oom.

Bisschop Vangheluwe bekende de feiten vervolgens aan Adriaenssens, en nam onder dwang ontslag. De affaire-Vangheluwe groeide uit tot het grootste misbruikschandaal ooit in de schoot van de Belgische katholieke kerk.

De val van Vangheluwe  bracht ook kardinaal Danneels in opspraak.   De Standaard publiceerde eind augustus 2010 de tapes van een gesprek op 8 april 2010 tussen Vangheluwe, zijn neef, andere familieleden en kardinaal Danneels. Uit de gesprekken bleek duidelijk dat Danneels had geprobeerd het slachtoffer er toe aan te zetten ‘vergiffenis te schenken’ of ten minste de zaak geheim te houden tot Vangheluwe een jaar later met pensioen zou gaan.

Nadat De Standaard de letterlijke weergave van de gesprekken tussen de neef en Danneels had gepubliceerde, kreeg Danneels een storm van protest over zich kreeg. Hij voelde zich verraden door bisschop Vangheluwe en bleef erbij  dat hij ‘nooit maar een schijn van een poging ondernomen om de zaak in de doofpot te stoppen of er de mantel van de geheimhouding over te gooien.’

Lees hier alles over de Danneels-tapes.