Excuses Orban volstaan niet voor Wouter Beke
Foto: REUTERS

De Hongaarse premier Viktor Orban vraagt CD&V-voorzitter Wouter Beke om Fidesz niet uit de Europese Volkspartij (EVP) te zetten. Maar zijn positie inzake migratie of de toekomst van Europa past hij niet aan. Beke laat duidelijk blijken niet onder de indruk te zijn van Orbans excuses.

CD&V is een van de twaalf zusterpartijen van de Europese Volkspartij (EVP) die aandringen op de uitzetting van de partij van Orban. De druppel die de emmer deed overlopen, was een campagne tegen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die ook lid is van de EVP.

Over de kwestie wordt volgende week woensdag gestemd op een politieke vergadering van de EVP in Brussel, waaraan ongeveer 260 gedelegeerden kunnen deelnemen.

Op aandringen van Manfred Weber, de fractieleider van de EVP in het Europees Parlement en de Spitzenkandidat van de partij, stuurde Orban een brief naar de 14 partijvoorzitters die Fidesz er uit willen gooien. Hij biedt zijn excuses aan voor het feit dat hij Beke en andere partijvoorzitters ‘nuttige idioten’ noemde. ‘Dit is een citaat van Lenin. Ik wilde ermee een zeker beleid bekritiseren, niet bepaalde politici. Ik bied u hierbij mijn verontschuldigingen aan als u dit citaat van mij persoonlijk beledigend vond’, schrijft Orban.

Respectvol

Hij schrijft ook: ‘Het is geen geheim dat er grote onenigheid bestaat tussen Fidesz en CD&V inzake migratie, de bescherming van de christelijke cultuur en de toekomst van Europa. Het is ook geen geheim dat wij onze eigen positie ter zake niet willen veranderen. Maar volgens mij is het onredelijk om zulke onenigheden op te lossen door een partij uit onze politieke familie te zetten’, schrijft Orban. ‘Ik zou u daarom respectvol willen vragen uw voorstel voor uitzetting van Fidesz te heroverwegen, als dat mogelijk is.’

Het initiatief is typisch voor Orban: ook de voorbije jaren zette hij steeds een stapje terug als hij van Daul en anderen te horen kreeg dat hij te ver gegaan was. Wouter Beke is dan ook niet onder de indruk, zo laat hij duidelijk blijken. ‘Als iemand zich verontschuldigt tegenover mij, dan accepteer ik die verontschuldigingen’, reageert Wouter Beke.

‘Maar de hele discussie ging helemaal niet over scheldpartij richting mezelf. Dat is weinig respectvol, maar daar kan ik tegen. De discussie gaat al veel langer over respect voor de fundamentele waarden die we in Europa belangrijk vinden, zoals persvrijheid, scheiding der machten en solidariteit binnen Europa. En over een betere gezamenlijke bescherming van onze buitengrenzen, wat Orban tegenhoudt. Over die fundamentele discussie blijkt er geen veranderende houding te zijn. CD&V blijft dus ook bij het standpunt dat er geen plek is voor Orban en Fidesz binnen de EVP.’

brief Orban by De Standaard on Scribd

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in