Murielle Scherre daagt H&M alsnog voor de rechter
‘Fast Girls’, al meer dan vijftien jaar een iconisch bh-model van La Fille d’O Foto: rr
De Belgische lingerieontwerpster Murielle Scherre heeft de Zweedse modegigant H&M voor de rechter gedaagd. Het onderwerp van de zaak willen beide partijen niet meedelen, maar waarschijnlijk gaat het over het ongeoorloofd kopiëren van een ontwerp.

De oprichtster van het Belgische lingeriemerk La Fille d'O klaagde de praktijken van H&M tweeëneenhalf jaar geleden ook al aan. Toen kwam de Zweedse gigant met een model op de proppen dat sterk leek op de populaire Fast Girls-beha, al jaren een van de populairste modellen van La Fille d’O.  Bovendien verkocht H&M de beha voor een fractie van de prijs in vergelijking met het origineel.

Scherre ondernam toen geen gerechtelijke stappen, omdat ze daar naar eigen zeggen het budget en bereik niet voor had. 'Hoe kan ik als kleine speler aan de mensen duidelijk maken dat ik eerst was?', klonk het toen.

Nu lijkt dat anders te liggen. Maandag werden in de Brusselse ondernemingsrechtbank paspoppen met beha's aangesleurd, maar de ontwerpster zelf wil echter niets over de zaak kwijt.

Het is trouwens niet de eerste keer dat grote modemerken een ontwerp van de Gentse kopiëren. Het Australische badpakkenmerk Zimmermann liet zich in 2013 ook al heel hard inspireren door een model met doorlopende beugels dat Scherre al jaren in de collectie heeft zitten.

En Scherre is niet het enige slachtoffer van dat kopieergedrag. Khloé Kardashian ging twee jaar geleden ook al eens aan de haal met een ontwerp van Elodie Ouedraogo, en ook ontwerpster Toos Franken werd het slachtoffer van copycats. Zij zag haar kledingstukken verschijnen op de catwalk van Zara.