Beto O’Rourke kondigt deelname aan presidentverkiezingen in 2020 aan
De Democratische rijzende ster is de nieuwe hoop van progressieve kiezers in Texas. Foto: REUTERS

Beto O’Rourke doet een gooi naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020. Dat heeft hij - na de geruchten - nu echt aangekondigd. Hij werd al vergeleken met Robert Kennedy en Barack Obama.

De Texaan wist alle ogen en camera's naar zich te trekken toen hij in 2018 maar nipt verloor van Republikein Ted Cruz bij de verkiezingen voor de Senaat. Een Democraat die het goed doet in de 'red state Texas', dat is een belofte. Sindsdien was het wachten op zijn officiële aankondiging. 

Die kwam er vanmorgen. 'Dit wordt een positieve campagne die het beste in elk van ons naar boven moet halen en ons verdeelde land moet herenigen', zei O'Rourke. Hij voegt zich zo bij een al druk bezet deelnemersveld bij de Democraten. 

Zijn positivisme en charisma lokten vergelijkingen met Barack Obama en Robert Kennedy uit. Sterren als Beyoncé steunen hem. En hij haalde in 2018 38,1 miljoen dollar op voor zijn verkiezingscampagne, een absoluut record voor een Senaatsverkiezing in de VS. Dat deed hij door kleine giften op te halen. Een kandidaat met aantrekkingskracht dus. Maar hij is dus niet alleen. Velen anderen kondigden al voor hem hun plannen aan: van Elisabeth Warren, Kamala Harris tot Bernie Sanders. Dat zijn profiel dus ook tégen hem kan spelen, beseft de 46-jarige goed. 'Onze overheid is oververtegenwoordigd door blanke mannen', zei de blanke man in Vanity Fair.