Amerikaanse piloten klaagden al eerder over Boeing 737 Max 8
Verdriet na de crash van Ethiopian Airlines vlucht 302 Foto: AP

Minstens twee piloten hadden al in november gewaarschuwd voor vreemde bewegingen van de geplaagde Boeing 737 Max 8, volgens Amerikaanse media.

Zeker twee piloten hebben een klacht gerapporteerd over de neus van het vliegtuig die plots naar beneden duikt, nadat de automatische piloot aangezet werd. Die klacht meldden ze in een publieke database van de Amerikaanse overheid. Dat schrijven Politico en The New York Times vandaag.

Ze lijken dus gelijkaardige problemen te hebben ondervonden als het vliegtuig van Lion Air, de Boeing 737 Max 8, waarbij in oktober 189 mensen omkwamen. Getuigen meldden zondag ook een plotse duik naar beneden bij het vliegtuig van Ethiopian Airlines. Bij die crash stierven 157 mensen. Maar de precieze oorzaak is nog niet bekend.

Het gaat om twee aparte incidenten in november. De piloten meldden zelf het probleem. Ze hebben allebei de automatische piloot afgezet en handmatig het toestel opnieuw op hoogte gebracht. Over welke vluchten of vliegtuigmaatschappijen het gaat, is niet bekend. Piloten kunnen anoniem problemen melden.

Een derde piloot diende een klacht in over de manier waarop de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten na de crash van Lion Air Vlucht 610 met de problemen omging. De FAA zond toen een waarschuwing uit over hoe om te gaan met het nieuwe systeem van de Max 8 als er zich een plotse duikvlucht voordeed, ‘maar deed niets aan het probleem zelf’. De piloot vond het onbegrijpelijk dat er geen training voorzien was. Volgens diezelfde piloot zijn ook de handleidingen niet goed opgesteld.

Zwarte dozen

De Boeing 737 Max is inmiddels verboden in het luchtruim van Europa, grote delen van Azië en Australië. In Noord-Amerika mag het toestel wel nog vliegen, maar ook daar voeren politici en vakbonden de druk op de autoriteiten op. Ethiopian Airlines heeft inmiddels beslist de zwarte dozen naar een Europees land te sturen voor analyse. In Ethiopië is er geen uitrusting om de dozen zelf te lezen. De zwarte dozen gaan dus niet naar de Verenigde Staten dus, naar verluidt wou de luchtvaartmaatschappij dat niet. Boeing is een Amerikaans bedrijf. Volgens The New York Times heeft de ceo van Boeing dinsdag een telefoontje met de Amerikaanse president Donald Trump gepleegd. Hij zou aan Trump gevraagd hebben om de veiligheid van de MAX 8 te bevestigen. Op de Twitteraccount van Trump, het favoriete medium van de president, is nog niets te zien.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig