Tientallen mensen, onder wie twee actrices, beschuldigd van fraude om toegang tot universiteit te krijgen
Onder andere Hollywoodactrices Felicity Huffman en Lori Loughlin worden beschuldigd van omkoping. Foto: AFP

Vijftig Amerikanen, onder wie twee Hollywoodsterren, zijn in verdenking gesteld voor het betalen of ontvangen van steekpenningen om studenten toe te laten tot prestigieuze universiteiten. Dat meldt de New York Times.

Toelatingsbegeleiders en coaches zouden miljoenen dollars hebben ontvangen om studenten toe te laten tot universiteiten, zoals Yale en Stanford, ongeacht hun academische of sportieve kwaliteiten.

Naast prominente zakenlui, een bekende modeontwerper en een topadvocaat worden ook actrices Felicity Huffman (‘Desperate housewives’) en Lori Loughlin (‘Full house’) ervan beschuldigd zwaar betaald te hebben om hun kinderen aan een plek op een universiteit te helpen.

Dat zou via het Edge College & Career Network van de 58-jarige William ‘Rick’ Singer gelopen zijn. Volgens de aanklagers betaalden rijke ouders tienduizenden dollars voor zijn diensten. De betalingen werden gemaskeerd als geld voor liefdadigheid.

Openbaar aanklager Andrew E. Lelling noemt het schandaal rond de toelating van studenten aan de prestigieuze universiteiten ‘het grootste schandaal over dit onderwerp ooit onderzocht door de Amerikaanse justitie.’