Het Britse Lagerhuis heeft het Brexit-akkoord van premier Theresa May opnieuw weggestemd. De extra garanties bleken niet genoeg voor de harde brexiteers en voor de Noord-Ierse protestanten van de DUP die haar gedoogsteun geven. May verloor in januari de stemming in het Lagerhuis met 230 stemmen. Nu kreeg het voorstel 391 stemmen tegen en 242 voor, een verschil van 149 stemmen.
'Ik betreur dit ten zeerste', zei May na haar nieuwe nederlaag. 'Ik blijf geloven dat het Verenigd Koninkrijk met een deal uit de EU moet stappen, en mijn deal is de best mogelijke deal.'
Dat de bijkomende verduidelijkingen over de Ierse backstop die ze van Europa had gekregen niet zouden volstaan, was vanmiddag al duidelijk geworden. Toen velde Geoffrey Cox, de hoogste juridische raadgever van de regering, een hard vonnis. De aanpassingen boden geen garantie dat Londen de backstop eenzijdig zou kunnen opzeggen, aldus Cox.
En nu?
Wat nu? Woensdag stemmen de parlementsleden over de vraag of ze op 29 maart zonder akkoord en overgangsperiode uit de Europese Unie willen stappen. Dat bevestigde premier Theresa May. Haar partijleden mogen van haar daarover vrij stemmen, omdat het 'zeer belangrijk is voor de toekomst van het land'. Bij een harde Brexit zou de economische schade aan beide kanten enorm zijn. Sluiten ze die optie uit, wat wellicht zal gebeuren, dan stemt het parlement donderdag over een verzoek tot uitstel van de Brexit.
De Britse premier wijst erop dat voor een verlenging kiezen de problemen niet zal oplossen. De EU - die met het uitstel akkoord moet gaan - zal willen weten wat het Verenigd Koninkrijk met die verlenging wil doen, zegt ze. De kans op een 'no deal' blijft dus ook in dit scenario groot.
Positie May
Met de nieuwe nederlaag komt de positie van Theresa May meer onder druk te staan. Vanuit de Conservatieve Partij klinken intussen stemmen om snel nieuwe verkiezingen te houden. Vince Cable, de leider van de LibDems, vroeg zich af of er ooit al een premier twee keer een nederlaag heeft geleden en toch voortdoet met hetzelfde beleid.