De dikke en de dunne gaan de dam af
Lost highway Foto: rr
Alsof de tijd bleef stille staan, kun je deze week naar de dikke en de dunne in ‘Stan & Ollie’ en naar ‘Lost highway’. Geen reden tot klagen, integendeel. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

If Beale Street could talk

Black love matters.


Twee geliefden, gescheiden door een muur van glas: wie zal er hen tegenhouden? De regisseur van Oscarwinnaar ‘Moonlight’, Barry Jenkins, heeft een werk van liefde en schoonheid gemaakt van ‘If Beale Street could talk’, een boek van James Baldwin vol wijsheid en vuur. Lees dat boek, zie die film, luister naar die soundtrack van Nicholas Britell. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was.

naar de recensie >

 

 

2

Lost highway

Het spoor bijster.


Leve de gerestaureerde versies die opnieuw in de cinema komen. ‘Lost highway’ van David Lynch was bepaald geen verloren film, maar was nooit eerder digitaal optimaal voor de huidige projectors. De heruitgave laat toe aan huidige dertigers om hun natte droom van toen te herbeleven, maar kan ook een nieuwe generatie laten ontdekken dat films ook wild, beklemmend, sexy en onbegrijpelijk mogen zijn. Motor aan en rijden maar.

naar de recensie >

een diepere blik in het fenomeen van gerestaureerde films >

 

 

3

Stan & Ollie

Het drama van de dikke en de dunne.


Laurel en Hardy zijn tot op vandaag zonder twijfel het beste komische duo dat ooit het grote scherm heeft gesierd. Deze film graaft dieper in het drama achter de fratsen en focust op hun nadagen, waarin zowel hun carrière als hun vriendschap op de proef wordt gesteld. Een lach en een traan.

naar de recensie >

 

 

4

Ash is purest white

Grootse beloftes, gebroken harten.


Regisseur Jia Zhangke bewijst opnieuw waarom hij een van de belangrijkste Chinese regisseurs van het moment is, met deze mix van absurde komedie, maffiafilm, sociale schets en romantisch drama. De ster van de film, Zhao Tao, is een van de beste actrices van het jaar. En je krijgt er een groepsdans op ‘YMCA’ van de Village People zomaar gratis bij. Recht uit de Village People’s Republic of China.

naar de recensie >

 

 

5

Captain Marvel

Brie Larson doorbreekt glazen plafond.


Is er iets dat Brie Larson niet kan? Drie jaar geleden zat ze nog vast met een kind in het claustrofobische ‘Room’, vandaag doorbreekt ze het glazen plafond van het superheldenuniversum van Marvel. Recensent Ruben Aerts zag ‘een nuchtere en bijzonder gevatte superheldin’. Aye aye, Captain!

naar de recensie >

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in