Oostenrijk stelt gedragscode op voor Alpenwandelaars na koeienincident
Foto: Tirol Werbung

Wie in de Oostenrijkse Alpen gaat wandelen, moet zich in de toekomst houden aan een nieuwe gedragscode. De aanleiding is een koeienincident uit 2014.

Op 28 juli 2014 werd een 45-jarige Duitse Alpenwandelaarster aangevallen en vertrappeld door koeien. De vrouw overleed aan haar verwondingen. De boer, wiens koeien de vrouw hadden aangevallen, moest van de rechtbank een zware schadeloosstelling betalen aan de nabestaanden van de vrouw: 180.000 euro én een maandelijks pensioen.

Ook vroeger zijn er al dodelijke incidenten geweest. Dat kwam meestal doordat wandelaars hun honden meebrachten, wat agressieve reacties uitlokte bij koeien die hun kalveren wilden beschermen.

Geen hondenverbod

Toch wordt in de gedragscode geen hondenverbod voor wandelaars opgenomen. Wel zullen er strengere regels zijn voor het wandelen met de hond. Er komen ook betere verzekeringsvoorwaarden voor veetelers. Bij incidenten zal er sprake zijn van gedeelde verantwoordelijkheid: niet alleen de veehouder zal verantwoordelijk zijn, maar ook wandelaars die honden meebrengen.

Oostenrijk vreest dat boeren anders geneigd zullen zijn hun weidelanden volledig te omheinen en doorgangen te blokkeren voor wandelaars. Dat zou nefast zijn voor de charme van Alpenwandelingen en het zomertoerisme, vreest het land.

‘We willen dat landbouw en toerisme goed met elkaar overeenkomen op onze Alpenweiden’, zegt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kürz (ÖVP). Het land heeft trouwens een gelijkaardige gedragscode voor skitoeristen die in het winterseizoen de skipistes in de Alpen opzoeken.

De gedragscode moet volgende maand klaar zijn, wanneer het wandelseizoen begint.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in