Twaalf maanden cel voor stelen werken Andy Warhol na feestje in Zwevegem
Werken van Andy Warhol in een museum in Parijs (archiefbeeld) Foto: REUTERS

Drie mannen zijn maandag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld voor de diefstal van enkele kunstwerken. Dat gebeurde tijdens een uit de hand gelopen feestje in Zwevegem, dat door de zoon des huizes georganiseerd werd toen zijn ouders op reis waren.

Omdat zijn ouders niet thuis waren, besloot een jongeman uit Zwevegem in de zomer van 2016 om een feestje te organiseren voor enkele vrienden. Er kwam echter veel meer volk op af dan hij had gepland, onder wie ook de drie beklaagden.

Terwijl de anderen dronken en drugs gebruikten, lieten de drie hun oog vallen op de indrukwekkende kunstcollectie van de ouders. Aan de muur hingen twee kunstwerken van Andy Warhol en enkele miniaturen.

De beklaagden konden de code van het alarmsysteem ontfutselen van de dronken jongen en nadat iedereen weg was, reden de drie terug naar Zwevegem. Ze gingen ervandoor met de kunstvoorwerpen, goed voor 104.000 euro. De buit werd later aangetroffen bij een van de beklaagden. Hij kreeg een celstraf van tien maanden, waarvan de voorhechtenis effectief. De twee anderen werden veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan acht maanden effectief.