Filosofe Alicja Gescinska op Europese Open VLD-lijst, ook Wesenbeek en Kroes op kieslijst
Alicja Gescinska. Foto: © VRT - Gert Verbelen

De 37-jarige Belgisch-Poolse filosofe en schrijfster Alicja Gescinska stapt in de politiek. Ze krijgt de derde plaats op de Europese lijst van de Vlaamse liberalen, na Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans. Lynn Wesenbeek zal de lijst duwen, zo weet VTM.

Alweer pakt Open VLD uit met een (vrouwelijk) wit konijn: Alicja Gescinska, bekend als filosofe, schrijfster en presentatrice van het Canvas-programma Wanderlust, staat op de derde plaats van de Europese lijst. Vandaag heeft Open VLD drie Europarlementsleden (Guy Verhofstadt, Hilde Vautmans en Lieve Wierinck), dus in principe is de derde plaats een verkiesbare plek.

Gescinska is geboren in Warschau (Polen), haar ouders beslisten het land te verlaten toen ze zeven was. Na een kort verblijf in een asielcentrum settelde het gezin zich in Lede.

In 2011 publiceerde Gescinska haar eerste boek De verovering van de vrijheid, dat in liberale kringen toen al gretig gelezen werd. Haar debuutroman Een soort van liefde (2017) won de debuutprijs. De filosofe laat geregeld van zich horen in de publieke opinie.

Lijsttrekker Guy Verhofstadt is uitermate verheugd met de stap van Alicja Gescinska. 'Dat zij haar ervaring wil delen met de Europese liberalen en haar schouders onder ons project wil zetten, is geweldig nieuws. Haar perspectief van buitenaf is iets waar Europa deugd van zal hebben.'

'Lynn een echte aanwinst'

Lynn Wesenbeek (56) zal dan weer de Europese lijst van de liberalen duwen. Wesenbeek werd in 1987 verkozen tot Miss België en was een van de allereerste VTM-gezichten.

'Ze kiest nu heel bewust om de zijlijn in te ruilen voor het veld en mee te werken aan een beter Europa', zegt Verhofdstadt. 'Met haar brede ervaring zou Lynn een echte aanwinst zijn voor de liberale fractie en het Europees parlement in het algemeen.'

Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes, van 2004 tot 2014, duwt de lijst van opvolgers. 'Steeds koos Neelie voor Europese vernieuwing, tot groot ongenoegen van de vele behoudsgezinde krachten. Ik ben fier dat ze haar steun geeft aan onze sterke Europese lijst', besluit Verhofstadt.