Farid Bamouhammad, alias ‘Farid le Fou’, overleden
Foto: Photo News

In het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel is in de nacht van zaterdag op zondag beroepscrimineel Farid Bamouhammad overleden. Dat meldt zijn familie.

De Fransman van Algerijnse origine, met de bijnaam ‘Farid le Fou’, werd 51 jaar. Hij leed aan kanker in een terminale fase.

Bamouhammad werd afgelopen woensdag opgenomen op de dienst palliatieve zorgen van het ziekenhuis. Volgens de familieleden die aan zijn ziekbed waakten, werd hij gehospitaliseerd na een hongerstaking van drie weken en een drinkstaking van een week.

Bamouhammad heeft een zwaar gerechtelijk verleden. Hij kreeg in totaal meer dan 30 jaar celstraf voor moord, diefstal met geweld en gijzelnemingen en moest in theorie nog tot 2027 achter de tralies blijven. Bij zijn verschillende overplaatsingen zorgde hij regelmatig voor sociale onrust bij de cipiers. Wegens zijn onvoorspelbare reacties en onhandelbaar gedrag, kreeg hij de bijnaam Farid 'le Fou'.

Een overzicht van zijn 'carrière' als crimineel: 

In 1987 werd Bamouhammad veroordeeld tot zes jaar gevangenis voor gijzeling. Enkele jaren later, in 1994, schoot hij een man dood omdat zijn vriendin hem had gezegd dat ze door de man verkracht was. Een maand daarvoor had hij, om dezelfde reden, een andere man proberen te vermoorden. In 1997 veroordeelde het hof van assisen van Brussel hem tot 13 jaar cel wegens moord en poging tot moord.

Tijdens dat tweede proces omschreven de gerechtspsychiaters hem als een gewelddadig en impulsief individu 'die men beter niet als vijand heeft'. Twee jaar later kwam hij vrij, in afwachting van zijn uitwijzing naar Frankrijk. In de jaren daarvoor had hij al verschillende veroordelingen opgelopen, voor tal van misdrijven met geweld. In januari 2000 gijzelde de crimineel in de Quick in Drogenbos zijn schoonfamilie. Hij werd daarvoor in 2002 tot vijf jaar cel veroordeeld.

In maart 2007 werd hij veroordeeld tot tien jaar cel voor de poging tot doodslag op een politieagente en de ontvoering van zijn vroegere schoonmoeder en schoonzus. In augustus 2005, tijdens een dag penitentiair verlof, had hij de twee vrouwen 33 uur lang opgesloten in een appartement boven een café nabij de Brusselse Grote Markt. Hij hield er ook korte tijd zijn dochter en een ander kind vast. Hij pleegde die feiten omdat hij vreesde zijn dochter niet meer te mogen zien. 

Zijn straffen zat hij onder meer uit in Vorst, Andenne, Doornik, Brugge en Lantin. In verschillende gevangenissen kreeg hij problemen met de cipiers, en zorgde zijn komst voor sociale onrust. Na zijn passage in Lantin werd de Belgische staat veroordeeld tot een schadevergoeding van 5.000 euro. De burgerlijke rechtbank van Luik oordeelde in maart 2010 dat tijdens zijn gevangenschap in Lantin fouten gemaakt werden, en dat zijn behandeling daar heeft bijgedragen tot zijn psychische aftakeling. Anderhalf jaar later wees het Luikse hof van beroep dat weer van tafel. Het beroep van de Belgische staat werd ontvankelijk en gegrond verklaard.

Eind september 2014 raakte bekend dat Bamouhammad euthanasie wou aanvragen. Hij was sinds begin oktober 2014 in hongerstaking na een incident in de gevangenis van Marche-en-Famenne. Zijn gezondheid zou daardoor erg verslechterd zijn. In december 2014 werd hij voorlopig vrijgelaten om medische redenen. In 2016 kwam hij echter opnieuw in de cel terecht, nadat hij zijn vriendin gijzelde. De laatste weken ging hij opnieuw in hongerstaking. De terminale kanker werd hem uiteindelijk fataal.