Een brand heeft zaterdag voor veel schade gezorgd aan tweesterrenrestaurant The Jane. De bijkeuken raakte zwaar beschadigd en moet mogelijk helemaal vernieuwd worden. 'Het restaurant kan hopelijk over een maand weer opengaan', zegt chef Nick Bril.

De brandweer werd aanvankelijk opgeroepen voor een dakbrand, maar bij aankomst bleek het vuur zich te hebben ontwikkeld in de keuken achterin het tweesterrenrestaurant. Daar kwam volgens de eerste verklaringen kort na 13 uur een grote steekvlam vanop de barbecue in een dampkap terecht. 

Het restaurant van topchefs Sergio Herman en Nick Bril werd daarop uit voorzorg ontruimd: volgens een woordvoerder van de Antwerpse politie moesten ongeveer 100 klanten en 50 personeelsleden het pand verlaten.

Daarbij raakte niemand gewond. Wel konden de gasten door de glazen wand zien hoe de keuken binnen de kortste keren onder de rook hing. Nick Bril, die zelf in de keuken de brand zag ontstaan, wachtte niet op de brandweer om de brand te bestrijden. 'Ik ben zelf beginnen te blussen. Eerst met een poederblusser, maar omdat dat weinig verandering bracht, heb ik de brandslang vanuit de bijkeuken genomen. We konden de brand redelijk goed bestrijden, maar we zagen dat die ook naar buiten oversloeg.'

Schade aanzienlijk, dak uitgebroken

De brandweer was daarna snel ter plaatse, maar had toch een moeilijke klus de brand ook effectief onder controle te krijgen. 'De brand is ontstaan in de keuken, waar een steekvlam vanuit de barbecue in het afzuigsysteem is geraakt. De brand heeft zich dan via de leiding verspreid', vertelt brandweerkapitein Hans Somers.

'De brand zelf zat dus tussen het plafond van de bijkeuken en het dak. Hierdoor konden we er niet onmiddellijk bij. Zowel via het dak als via de keuken hebben we dus moeten breken. Dan hebben we de brand snel onder controle gekregen. We hebben het hele dak moeten uitbreken om te verhinderen dat er later ook nog opflakkeringen zijn.'

Daardoor is de schade aanzienlijk. 'Het dak van de bijkeuken is volledig verwoest en zal opnieuw gelegd moeten worden. De schade in de middenkeuken en het restaurant in de kapel is beperkt gebleven tot rookschade.' Het personeel begon alvast snel de stoelen buiten te halen om de stoffen de kans te geven te verluchten en ook plaats te maken om het restaurant grondig te kuisen.

Schade opmeten

Volgens een eerste schatting van Bril zal de zaak toch een maand de deuren dicht houden. 'We zijn nu bezig om de hele keuken te ontruimen van alle voedingswaren, die moeten onherroepelijk de vuilnisbak in. Dan zullen we de schade pas echt kunnen opmeten. Ik schat dat we toch twee weken minstens nodig zullen hebben voor de heropbouw. Dan start ook de paasvakantie, waarin we sowieso gesloten zijn. Dus ik gok dat we ten vroegste over een maand weer opengaan.' 

De gasten voor vanavond en morgen zijn verwittigd, de andere reservaties worden nog bekeken. Ook de Urban Trail die door The Jane zou lopen zal een andere route moeten zoeken.

‘The Jane’ blijft maand gesloten na brand: 'Bijkeuken moet wellicht volledig vernieuwd worden'
Foto: bfm
‘The Jane’ blijft maand gesloten na brand: 'Bijkeuken moet wellicht volledig vernieuwd worden'
Foto: bfm