Miljoenen plastic korreltjes op Waddenkust nadat schip containers verloor
Foto: ISOPIX

In het oostelijk Waddengebied liggen naar schatting 24 miljoen kleine plastic korrels, afkomstig uit de containers die begin januari door een schip werden verloren. Dat meldt de universiteit van Groningen op haar site.

Begin januari lanceerden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een app om iedereen die dat wilde uit te laten zoeken waar en hoeveel kleine plastic korrels waren aangespoeld. Driehonderd meldingen kwamen binnen.

De hoogste concentraties microplastic liggen op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog, daarna op de Groningse Waddenkust en vervolgens de stranden van Rottumeroog en Rottumerplaat.

Marco Glastra, directeur van natuurbeschermingsorganisatie het Groninger Landschap vertelt op Twitter hoe zijn zoon vorige maand een laagje zand van 40 bij 40 cm afschraapte vanop het strand op Schiermonnikoog en thuis zeefde. ‘Er bleken 377 HDPE-korrels (polyethyleen) in te zitten en nog een hoop andere plastic rommel.’

 

 

Op Schiermonnikoog wordt volgende week begonnen met opruimen. Een speciaal bedrijf gaat met een ‘maaiklepelzuiger’ aan de slag, weet de universiteit. Die moet de korrels opzuigen, samen met ander aanspoelsel waar ze tussen zitten.