Venezolaanse regering: ‘Stroompanne veroorzaakt door Amerikaanse cyberaanval’
Foto: REUTERS

Na een grote stroompanne van meer dan 20 uur is de elektriciteit in een aantal regio’s van Venezuela hersteld. Dat meldt tv-zender Telesur, die aanleunt bij Venezolaanse regering. Die stelt dat een cyberaanval de oorzaak was en dat een Amerikaanse senator erachter zat.

Sinds vrijdagavond is de elektriciteitsvoorziening in een aantal regio’s hersteld, maar andere delen van het land zitten nog altijd zonder stroom, en dat al sinds donderdagavond. De tv-zender Telesur, die aanleunt bij de Venezolaanse regering, meldde vrijdagavond dat de elektriciteit vrijdag nog hersteld zou worden.

Volgens de berichten wordt de stroom hersteld in hoofdstad Caracas, in de naburige staat Miranda en in de oostelijke staten. De krant El Nacional bericht dat in sommige delen van Caracas de elektriciteit maar traag weerkeert, en dat andere regio’s ervan verstoken blijven.

Volgens minister van Informatie Jorge Rodriguez werd de stroompanne veroorzaakt door een cyberaanval op de waterkrachtcentrale van Guri, die 80 procent van het land van stroom voorziet. ‘Dit is de brutaalste aanval die het Venezolaanse volk de voorbije 200 jaar heeft moeten ondergaan’, zei Rodriguez.

De Venezolaanse regering meent dat de Republikeinse Amerikaanse senator Marco Rubio achter deze aanval zit. In de Verenigde Staten is Rubio een van de hevigste tegenstanders van het beleid van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

De oppositie rond Juan Guaido, die zichzelf uitriep tot president, wijt de stroompanne dan weer aan mismanagement en te weinig investeringen door de regering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig