Na verschillende klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel betoogden jongeren donderdag ook in Louvain-la-Neuve. Volgens Youth for Climate kwamen er 4.200 betogers opdagen, zo'n duizend meer dan verhoopt. Ook in Antwerpen en Mechelen vonden acties plaats.

Om 10.30 uur vertrokken de betogers op het Universiteitsplein in Louvain-la-Neuve, om van daaruit langs de belangrijkste pleinen van de stad te stappen: Place des Wallons, Grand-Place, Place Rabelais en Place des Doyens. Na afloop van de mars volgde er nog een bijeenkomst op de Place des Sciences.

De organisatoren hoopten vooraf op een drieduizendtal betogers, maar volgens Kyra Gantois, één van de bezielers van Youth for Climate, kwamen er zelfs 4.200 mensen opdagen. Volgens de Franstalige omroep RTBF namen zowel scholieren, studenten als grootouders deel.

Human billboard

In Antwerpen betoogden de jongeren niet, maar gooiden ze het over een andere boeg. De lokale afdeling van Youth for Climate riep er op om omstreeks 13 uur naar het Theaterplein te komen om samen een ‘human billboard’ te vormen. Zowat 250 jongeren gaven gehoor aan de oproep en trotseerden de barre weersomstandigheden. Om 15 uur kreeg de actie nog een uitloper in De Studio nabij het Mechelseplein. Daar organiseerde Students for Climate een debat over de problematiek.

In Mechelen ging Youth for Climate dan weer ‘ploggen’, joggen of wandelen langs de vaart en tegelijkertijd zwerfvuil oprapen.

Vrijdag verschijnt trouwens het boek ‘Wij zijn het klimaat’ van Kyra Gantois en Anuna De Wever, die samen in België het jongerenklimaatprotest in gang zetten. Daarin herhalen ze hun oproep om het klimaatprobleem aan te pakken en vragen ze iedereen om zich bij hun acties aan te sluiten.