Venezuela stuurt Duitse ambassadeur het land uit
Maduro woonde dinsdag in Caracas een ceremonie bij ter nagedachtenis van Hugo Chávez, die zes jaar geleden overleed Foto: REUTERS

De Duitse ambassadeur in Venezuela, Daniel Kriener, is door de regering van president Nicolás Maduro persona non grata verklaard. Hij kreeg 48 uur de tijd om het land te verlaten. De Verenigde Staten hebben dan weer het visum van 77 getrouwen van Maduro ingetrokken.

‘Het is onaanvaardbaar dat een buitenlandse diplomaat zich meer als een politiek leider gedraagt, in overeenstemming met de complotagenda van de Venezolaanse oppositie’, maakte het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend. ‘Venezuela is vrij en onafhankelijk. Acties van diplomatieke vertegenwoordigers die zich bemoeien met de zaken van de bevolking en de overheid, zijn niet toegestaan’.

Daniel Kriener trok maandag naar de internationale luchthaven van Caracas in het gezelschap van een dozijn andere Westerse en Latijns-Amerikaanse diplomaten om er de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó op te wachten, die terugkwam van een propagandareis door Zuid-Amerika. Daarmee wilden ze verhinderen dat de oppositieleider bij zijn terugkeer werd gearresteerd.

‘We willen helpen en vrijwaren dat hij veilig kon terugkeren’, had Kriener gezegd op tv-zender NTN24. De terugkeer van Guaidó naar Venezuela is ‘een stap in de richting van een politiek en vreedzaam proces om de crisis in Venezuela te overwinnen’, tweette de Duitse ambassade in Caracas. Guaidó bedankte later de diplomaten voor hun steun.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn bevestigde dat Kriener tot ongewenst persoon werd verklaard. ‘We bekijken momenteel hoe we de zaak gaan aanpakken, ook ter plekke, met onze bondgenoten’, zegt een woordvoerster.

Visa ingetrokken

De Verenigde Staten hebben woensdag dan weer het visum van 77 getrouwen van Maduro ingetrokken, zo maakte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence woensdag bekend.

Tientallen andere Venezolanen werden goed een maand geleden al door een dergelijke maatregel getroffen. Vorige week kwamen daar nog eens 49 anderen bij, in een poging van Washington om de druk op Maduro te vergroten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig