Abou Jahjah komt met Be.One op in Brussel ‘tegen N-VA’
Dyab Abou Jahjah Foto: BART DEWAELE

Be.One, de partij van Abou Jahjah doet ook mee aan de verkiezingen van 26 mei. De partij komt zeker op in Brussel, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Jahjah staat bovenaan de lijst, boven journaliste Candice Vanhecke.

Be.One neemt deel aan de verkiezingen voor het Brussels parlement met een Nederlandstalige lijst. De partij richt zich op zowel de Franstalige als de Nederlandstalige kiezer, maar kiest voor de Nederlandstalige taalgroep omdat er minder stemmen nodig zijn voor een zetel én om een dam op te werpen tegen de N-VA, een ‘racistische en duidelijk anti-Brusselse partij’, luidt het. Het aantal zetels voor Nederlandstalige lijsten is gewaarborgd in het Brussels parlement. Dat betekent in de praktijk dat er minder stemmen nodig zijn voor een 'Nederlandstalige zetel' dan voor een Franstalige. Jahjah hoopt zo ook te voorkomen dat de N-VA een meerderheid van de stemmen op Nederlandstalige lijsten haalt en zo in de Brusselse regering terechtkomt. 

Be.One werd begin vorig jaar opgericht en diende tien lijsten in bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. De uitslagen waren niet spectaculair met de 3,1 procent in Mechelen en 2,4 procent in Beringen als beste resultaten. Intussen haakte mede-oprichtster en gewezen Agalev-senator Meryem Kaçar af en stapte columniste Hilde Sabbe over naar de Brusselse lijst van SP.A-minister Pascal Smet.

Maar Dyab Abou Jahjah gaat door. Hij komt op 26 mei in Brussel en Vlaanderen op bij de regionale verkiezingen. Zo dient de partij ook een lijst in in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De partij overweegt ook een Europese lijst in te dienen. ‘Maar dat is niet evident’, erkende Abou Jahjah aan Belga. In Brussel staat Candice Vanhecke op plaats twee. Ze is een Franstalige freelance journaliste die onder meer rond islam en radicalisme publiceerde en als opiniemaakster in Franstalige debatprogramma’s optrad.