Volvo beperkt maximumsnelheid van zijn wagens tot 180 km/uur
De Volvofabriek in Gent Foto: Frederiek Vande Velde

Volvo zal vanaf 2020 een snelheidsbegrenzing van 180 kilometer per uur inbouwen in al zijn wagens. Dat heeft de Zweedse autobouwer bekendgemaakt. ‘Een snelheidslimiet is geen wondermiddel, maar het is het waard als we er ook maar één leven mee redden’, zegt topman Håkan Samuelsson.

Tegen 200 kilometer per uur over de Duitse autobahn razen? Vanaf 2020 zal het met een nieuwe Volvo niet meer lukken. Het bedrijf zal de snelheid van zijn auto’s beperken tot 180 kilometer per uur, en dat uit veiligheidsoverwegingen.

Volvo heeft zich als doel gesteld dat niemand nog sterft of ernstig gewond raakt in een nieuwe Volvo en ‘met technologie alleen zullen we niet helemaal tot nul raken’, klinkt het.

Het bedrijf onderzoekt daarnaast nog of de snelheid van de wagens in de toekomst automatisch begrensd kan worden in de buurt van scholen en ziekenhuizen. ‘We willen een debat op gang brengen over de vraag of autobouwers het recht, of zelfs de plicht, hebben om technologie in auto’s te installeren die het gedrag van de bestuurder verandert, om zo overdreven snelheid, intoxicatie of afleiding aan te pakken’, aldus Samuelsson.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig