Nederlandse IS-strijder wil ‘tweede kans’, Nederland weigert hulp
Yago Riedijk tijdens zijn interview met de BBC. Foto: BBC

Nederlandse IS-strijders die vanuit Syrië naar Nederland willen terugkeren, hoeven niet te rekenen op hulp van de Nederlandse justitie. Zo reageert de Nederlandse regering op de vraag van IS-strijder Yago Riedijk, die in verschillende interviews heeft gezegd met zijn vrouw en pasgeboren zoon terug te willen keren naar zijn geboorteland.

Yago Riedijk, afkomstig uit Arnhem, sloot zich in 2015 aan bij Islamitische Staat (IS). Niet veel later trouwde hij met de toen 15-jarige in Londen geboren Shamima Begum, vlak na haar aankomst in Raqqa.

In een interview met de BBC vertelt hij dat hij haar toen inderdaad erg jong vond, maar dat zij zelf om een partner had gevraagd. ‘Ik wilde eerst niet vanwege haar leeftijd, maar heb uiteindelijk toch toegestemd. Het huwelijk was haar keuze. Ze vroeg om een partner voor haar te vinden en ik werd uitgenodigd.’

Riedijk, nu 26 jaar oud, gaf zich een maand geleden samen met zijn vrouw over aan de laatste frontlijn van IS, bij het dorp Baghouz. Momenteel wordt hij vastgehouden door Syrische Koerden, die hem opsloten in een vluchtelingenkamp. In Nederland staat hem een celstraf van zes jaar te wachten, mocht hij er tenminste ooit naar kunnen terugkeren. Hij is bij verstek veroordeeld omdat hij zich heeft aangesloten bij een terroristische organisatie.

‘Geen pretje’

De Nederlander zegt dat hij gebroken had met IS en de terreurorganisatie al eerder wilde verlaten, maar dat hij in Raqqa werd opgesloten en gefolterd omdat ze hem ervan verdachten een Nederlandse spion te zijn.

‘Het was geen pretje. Ik hoop dat ik een tweede kans kan krijgen. Gewoon een rustig leventje in Nederland met mijn vrouw en gezin. Opladen met mijn familie. Mijn kind een gelukkig leven geven. Mezelf gedeisd houden’, zei Riedijk afgelopen weekend nog in een interview met De Volkskrant.

Aan diezelfde krant maakt het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid echter duidelijk dat het geenszins van plan is Riedijk daarbij hulp aan te bieden. ‘Voor hem geldt wat voor álle Nederlandse uitreizigers geldt. Als ze terug willen keren worden ze daar van Nederlandse zijde niet bij geholpen’, zegt de woordvoerder van minister Ferdinand Grapperhaus. ‘Wij ondernemen niets.’

Nationaliteit ontnomen

Nederlandse IS-strijder wil ‘tweede kans’, Nederland weigert hulp
Shamima Begum, de IS-bruid van Riedijk Foto: AFP

Shamima Begum, die net als haar Nederlandse man vastzit in een Koerdisch vluchtelingenkamp in Syrië, wilde eveneens terug naar haar geboorteland, het Verenigd Koninkrijk. Ook haar is de toegang echter ontzegd. Intussen is zelfs haar Britse nationaliteit ontnomen. Volgens de Britse autoriteiten heeft zij ook de Bengaalse nationaliteit, omdat haar moeder uit Bangladesh komt.

Eerder had de familie van Begum in een brief aan de Britse binnenlandminister Sajid Javid nog geschreven dat ze haar niet in de steek kunnen laten. Ze vroegen hulp van de overheid om het kindje terug naar het Verenigd Koninkrijk te halen. Oppositieleider Jeremy Corbyn vond dat de vrouw ‘het recht heeft om terug te keren’ en deed de beslissing om de nationaliteit af te pakken als ‘extreem’ af.